Uklonjene MINE na još dve lokacije kod Bujanovca

Lokalne vesti - Subota 16.11.2019 - 12:16

Završeno je razminiranje dve lokacije iznad Bujanovca - tereni kod Končulja i Turije, ukupne površine 600.000 metara kvadratnih. Sredstva su obezbedile vlade Srbije, Amerike, Republike Koreje i Japana, javio je RTS.

Mine postavljane najčešče pored šumskih puteva, grupisane FOTO: czrs.gov.rs Mine postavljane najčešče pored šumskih puteva, grupisane FOTO: czrs.gov.rs
Demineri su pronašli i sa Sektorom za vanredne situacije, bezbedno uništili 20 protivpešadijskih mina i 15 komada različitih vrsta ubojitih sredstava. Mine su pronalazili pored šumskih puteva, grupisane.
 
- Deminiranje se zasniva na radu deminera, oni su najvažniji, jer bez njih nema ovog posla, a postoje i druge metode. 
 
Mi smo ovde uspeli da koristimo prege, to je rad sa psima za otkrivanje eksploziva zato što je vegetacija kao takva i konfiguracija terena to omogućavala - kaže Radosav Živković iz "Stop mine" za RTS.
 
- Nisu bile klasično minirane u liniji, nego su bile grupisane od četiri do pet mina na određenim mestima, to jest, najviše na putevima – rekla je Neda Gvozdenović, izvođač radova iz "In demining".
 
Momčilo Marinković, deminer kaže da su uspešno završili zadatak i da je najbitnije da se niko nije povredio.
 
Na području Bujanovca prethodnih sedam godina razminirano je više lokacija ukupne površine dva miliona i 700.000 kvadrata
 
Poslednji požari ukazali su na nove sumnjive terene, sa više mesta čule su se eksplozije.
 
- Nije ih vojna formacija postavljala nego postavljali su ih ad hok
 
Jedna protivpešadijska pašteta koja se nalazi u zemlji, da je neko ne daj bože naišao, stao na nju, aktivirala bi se, tako da možemo da kažemo da smo sačuvali i ljudske živote i životinje čišćenjem terena - rekao je Bojan Glamočlija, direktor Centra za razminiranje.
 
Čišćenje finansira srpska vlada uz pomoć Sjedinjenih  Američkih Država, Republike Koreje i Japana i Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.
 
- Petnaest godina u Srbiji konkretno bilo je sakupljeno i potrošeno negde oko 24 miliona dolara za projekte razminiranja i čišćenja kasetne municije, počevši u Šidu, pa preko Bujanovca i cele Srbije - kaže Gregor Sančanin iz Međunarodne fondacije za jačanje bezbednosti ljudi.
 
U Srbiji i dalje ima zaostalih kasetnih i avio bombi i spremni su projekti čišćenja kasetne municije u Nišu, Sjenici i na Kopaoniku.
OK Radio, RTS

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: