Unija sindikata prosvetnih radnika Vranja: Treba rešavati mnogo problema u prosveti

Lokalne vesti - Četvrtak 05.11.2020 - 10:51

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije uputila je novom ministru prosvete Branku Ružiću zahteve koji se tiču zarada zaposlenih u obrazovanju, pregovora o platnim razredima, isplate nekih zaostalih potraživanja i drugih pitanja koja se tiču prava i položaja onih koji rade u školstvu.

FOTO: G.Mitić/OK Radio FOTO: G.Mitić/OK Radio

S obzirom da je najavljeni minimalac za 2021. godinu 6,6 odsto veći, Unija sindikata prosvetnih radnika zalaže se da odnos minimalca prema plati nastavnika bude 1:3, te očekuju značajno povećanje zarada.

- Verujem da će nagomilani problemi početi polako da se rešavaju,  potezi novog ministra su ohrabrujući  - kaže Dušan Mladenović, predsednik Unije sindikata prosvetnih radnika Vranja.

Pored njega, na konferenciji je govorio i Aleksandar Stevanović, član Glavnog odbora Unije, čiji su predstavnici danas organizovali konferencije u svim gradovima.

nsitirali su i na nastavku pregovora o platnim razredima čija se primena očekuje od 1. januara 2021. godine.

Takođe, u zahtevu koji su uputili ministru Ružiću, traže da se koriguju koeficijenti nenastavnom osoblju sa četvrtim i petim stepenom, kao i šefovima računovodstva sa četvrtim i šestim stepenom.

Zahtevaju da i pomoćnom osoblju budu korigovani koeficijenti, jer se prema postojećim njihove plate dopunjuju do minimalca.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži da se plate putni troškovi, angažovanja članova u radnim podgrupama pri školskim upravama i Centralnoj radnoj grupi pri Ministarstvu prosvete, kao i da im se isplate zaostale Svetosavske nagrade koje su definisane
Posebnim kolektivnim ugovorom 2015. godine, ali i 25 hiljada dinara iz ušteda koje su ostvarene u sistemu smeštanjem tehnoloških viškova.

Sastanak predstavnika četiri reprezentativna sindikata sa ministrom prosvete, Brankom Ružićem, održan je u sredu, a poruka ministra je da nisu na suprotstavljenim stranama, već da su partneri koji treba da otvore zdravu komunikaciju, da se razumeju i zastupaju interese zaposlenih u prosveti.


 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: