Uskoro OBAVEZNO NOŠENJE MASKI I RUKAVICA na radnom mestu, KAZNE i za poslodavce i za zaposlene

Lokalne vesti - Nedelja 24.05.2020 - 11:52

Ministarstvo rada pripremilo je predlog uredbe koja treba bliže da odredi mere kojih se svi poslodavci i radnici moraju pridržavati kako bi se sprečilo širenje korona virusa u preduzećima.

Kazne do 500.000 dinara FOTO: Getty Images Kazne do 500.000 dinara FOTO: Getty Images
Neke od tih mera podrazumevaju obavezno korišćenje zaštitne opreme, maski i rukavica, zatim poštovanje mere udaljenosti među radnicima i organizovanje rada u smenama kada je to moguće. 
 
Uredbom su istovremeno propisane kazne za poslodavce od 50 do 500.000 dinara, a za zaposlene 20.000 dinara.
 
Ovo je govoreći za RTS najavila v.d. direktora Uprave za bezbednost i zdravlje na radu u Ministarstvu za rad Marina Furtula, dodajući da očekuje da će ovaj dokument biti usvojen na narednoj sednici vlade.
 
Predlog ove uredbe dolazi nekoliko dana nakon što su se u preduzećima "Dodić" i "Geoks" u Vranju i "Jura" u Leskovcu pojavila pojedinačna žarišta korona virusa.
 
Radnici iz "Jure" prethodno su ispričali medijima da oni do sada nisu imali skoro nikakvu zaštitnu opremu, da mere o fizičkoj udaljenosti nisu poštovane, dok su epidemiolozi istakli da je u ovim slučajevima do zaražavanja došlo upravo zbog nepoštovanja mera.
 
Na pitanje Danasa zašto se ova uredba donosi nakon dva meseca od kada je proglašena epidemija korona virusa, iz Ministarstva rada kažu da su oni sada, posle ukidanja vanrednog stanja, odgovorni za mere bezbednosti na radu dok je ranije to bila nadležnost sanitarne inspekcije.
 
Za vreme pandemije prema propisima o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti sanitarna inspekcija nadzire i kontroliše mere koje u tom slučaju moraju sprovoditi i način njihovog sprovođenja u skladu sa epidemiološkom situacijom. 
 
Posle ukidanja vanrednog stanja, kada je nastavljen rad svih poslodavaca, propisivanje preventivnih mera bezbednosti i zdravlja na radu radi sprečavanja širenja zarazne bolesti za sve poslodavce nezavisno od delatnosti koju obavljaju u nadležnosti je Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – kažu u Ministarstvu.
 
Tokom vanrednog stanja vlada je usvojila nekoliko dokumenata koji se odnose na organizaciju rada tokom epidemije.
 
Međutim, nijedan od njih nije bliže definisao mere zaštite u velikim radničkim kolektivima, iako je poslodavcima bilo preporučeno da rad kad god je to moguće organizuju u smenama ili od kuće.
 
Za razliku od preduzeća frizeri, kozmetičari i teretane dobili su vrlo jasna uputstva kakve mere treba da sprovode – od ograničenog broja mušterija do nošenja zaštitne opreme, a prema najavama izgleda da će takvo detaljno uputstvo dobiti i ostali poslodavci.
 
Kako objašnjavaju u Ministarstvu rada, uredba predviđa da će radnici morati da nose maske u zatvorenom prostoru kada nije moguće obezbediti udaljenost između zaposlenih.
 
Istovremeno, poslodavci će određivati koliko će maski dnevno radnici koristiti te da li će se raditi o platnenim ili hirurškim
 
Na kraju, trošak zaštitne opreme pašće na teret poslodavca.
OK Radio, Danas

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: