Vace zmijar, majstor za meso (FOTO)

Lokalne vesti - Nedelja 15.12.2019 - 01:55

Vladica Stanković (40) iz Vladičinog Hana, javnosti juga Srbije, a i šire, poznat je kao neustrašivi hvatač zmija, ali njegova prava strast je priprema specijaliteta od mesa.

Vace u svom carstvu FOTO: Privatna arhiva Vace u svom carstvu FOTO: Privatna arhiva
Već godinama unazad, Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“, dolazi bez pogovora u pomoć svuda na jugu Srbije gde u čovekovu životnu sredinu zaluta neka zmija, svejedno da li se radi o bezopasnim slepićima ili o opasnom poskoku.
 
Ipak, Vladica se u slobodno vreme bavi pripremom specijaliteta od mesa, a pored tradicionalnih poslastica sa ovog područja, usavršio je i spravljanje suhomesnatih proizvoda iz vojvođanske kuhinje po čemu je jedinstve na jugu Srbije.
 
Pre nekoliko godina je, na čuđenje poznanika, počeo da suši konjsko meso, da pravi konjsku i sremsku kobasicu, kulen, pančetu, ali i čuvenu pirotsku peglanu kobasicu.
 
Kao preduzimljivi „klikeraš“, Vladica je zanat učio sam, iz knjiga i proučavanjem na internetu.
 
Ubrzo je sopstvenim rukama sagradio sušnicu, isključivo od drveta kako bi njegovi proizvodi bili u potpunosti prirodni.
 
- Kod nas se meso dimi nekoliko dana i tu je kraj; ipak, za kvalitetne suhomesnate proizvode neophodan je takozvani hladni dim, kombinacija dimljenja i sušenja na promaji.
 
Treba dosta strpljenja i truda, posebno oko kobasica koje moraju da se suše oko dva meseca.
 
Svaki komad mesa kod mene mora da prođe veterinarsku i sanitarnu kontrolu, pa da se usalamuri prirodnom morskom solju, nakon čega se dimi i suši – objašnjava Vladica.
 
Trud se, naravno, višestruko isplati kada meso sazri za jelo, u januaru.
 
- Do tada jedemo naše južnjačke specijalitete, svinjske vešaljke, čvarke i spržu, a u vreme posta i dimljenu ribu, posebno šarana kojeg sam takođe usavršio.
 
A onda prelazimo na kulen, pršut, pančetu, konjsku kobasicu i slične đakonije – sa osmehom priča Vladica.
 
Već odavno njegovoj porodici ono što on pripremi s jeseni - pretekne, pa voli da obraduje rodbinu i prijatelje, ali od skora je počeo da razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa.
 
Tokom godina, Vladica se sve ozbiljnije bavi ovim, nekada hobijem, pa će ovakav korak biti sasvim logičan.

Foto Galerija

Vace zmijar, majstor za meso

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Caci
15.12.2019. , 08:48
Kako do broja telefona ?