Lokalne vesti - Nedelja 15.12.2019 - 01:55
Vladica Stanković (40) iz Vladičinog Hana, javnosti juga Srbije, a i šire, poznat je kao neustrašivi hvatač zmija, ali njegova prava strast je priprema specijaliteta od mesa.
Vace u svom carstvu FOTO: Privatna arhiva
Već godinama unazad, Vladica Stanković, predsednik Udruženja za zaštitu gmizavaca i životne sredine „Poskok“, dolazi bez pogovora u pomoć svuda na jugu Srbije gde u čovekovu životnu sredinu zaluta neka zmija, svejedno da li se radi o bezopasnim slepićima ili o opasnom poskoku.
Ipak, Vladica se u slobodno vreme bavi pripremom specijaliteta od mesa, a pored tradicionalnih poslastica sa ovog područja, usavršio je i spravljanje suhomesnatih proizvoda iz vojvođanske kuhinje po čemu je jedinstve na jugu Srbije.
Pre nekoliko godina je, na čuđenje poznanika, počeo da suši konjsko meso, da pravi konjsku i sremsku kobasicu, kulen, pančetu, ali i čuvenu pirotsku peglanu kobasicu.
Kao preduzimljivi „klikeraš“, Vladica je zanat učio sam, iz knjiga i proučavanjem na internetu.
Ubrzo je sopstvenim rukama sagradio sušnicu, isključivo od drveta kako bi njegovi proizvodi bili u potpunosti prirodni.
- Kod nas se meso dimi nekoliko dana i tu je kraj; ipak, za kvalitetne suhomesnate proizvode neophodan je takozvani hladni dim, kombinacija dimljenja i sušenja na promaji.
Treba dosta strpljenja i truda, posebno oko kobasica koje moraju da se suše oko dva meseca.
Svaki komad mesa kod mene mora da prođe veterinarsku i sanitarnu kontrolu, pa da se usalamuri prirodnom morskom solju, nakon čega se dimi i suši – objašnjava Vladica.
Trud se, naravno, višestruko isplati kada meso sazri za jelo, u januaru.
- Do tada jedemo naše južnjačke specijalitete, svinjske vešaljke, čvarke i spržu, a u vreme posta i dimljenu ribu, posebno šarana kojeg sam takođe usavršio.
A onda prelazimo na kulen, pršut, pančetu, konjsku kobasicu i slične đakonije – sa osmehom priča Vladica.
Već odavno njegovoj porodici ono što on pripremi s jeseni - pretekne, pa voli da obraduje rodbinu i prijatelje, ali od skora je počeo da razmišlja o pokretanju sopstvenog biznisa.
Tokom godina, Vladica se sve ozbiljnije bavi ovim, nekada hobijem, pa će ovakav korak biti sasvim logičan.
OK Radio
Vrati se na kategoriju Lokalne vesti