Većina žitelja juga Srbije smatra da su DISKRIMINISANI

Lokalne vesti - Sreda 20.11.2019 - 23:47

Vranje - Stanovnici južne i istočne Srbije u najvećem broju smatraju da su izloženi diskriminaciji, što je duplo veći procenat u odnosu na stavove osoba iz Vojvodine, pokazuju podaci Poverenika za ravnopravnost.

Najveća distanca prema migrantima, Albancima, LGBT populacijom, osobama sa HIV-om i Romima Najveća distanca prema migrantima, Albancima, LGBT populacijom, osobama sa HIV-om i Romima
Istraživanje pod nazivom „Odnos građana i građanki prema diskriminaciji u Srbiji“ predstavila je poverenica za zaštitu ravnopravnosti Brankica Janković povodom Međunarodnog dana tolerancije, istakavši da u ovoj sferi postoje mnogi problemi koje treba urgentno rešavati.
 
Prema rezultatima istraživanja, građani i građanke na prvom mestu percipiraju Rome kao najugroženiju grupu, a potom žene, pripadnike LGBT populacije, osobe sa intelektualnim poteškoćama i mentalnim smetnjama i siromašne
 
Kao grupa kod koje postoji najveća socijalna distanca izdvajaju se migranti, odnosno tražioci azila, a zatim građani i građanke albanske nacionalnosti, LGBT populacija, osobe koje žive sa HIV/AIDS-om i Romi
 
Najniža socijalna distanca postoji prema Srbima, siromašnima i ženama
 
Kada se porede rezultati identičnog istraživanja iz 2016. godine, uočava se da je došlo do promena u socijalnoj distanci prema određenim grupama. 
 
Tako je, na primer, 2016. godine najveća distanca postojala prema LGBT populaciji, dok je sada prema migrantima
 
Čak polovina ispitanih je izrazila stav da ne bi volela da migranti imaju rukovodeći položaj u državi, niti da budu u braku i porodičnim odnosima sa njima.
 
Kao aktera koji u najvećoj meri podstiče, odnosno dovodi do diskriminacije, građani i građanke prepoznaju medije, političke stranke i građane
 
Istraživanje je realizovano tokom avgusta 2019. godine na teritoriji Republike Srbije (bez Kosova i Metohije), na slučajnom, reprezentativnom uzorku od 1.200 građana i građanki starijih od 15 godina.
 
Rezultate istraživanja možete pogledati OVDE.
 

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku grada Vranja u okviru projekta "Živimo zajedno a ne jedni pored drugih". Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja grada Vranja.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: