Velika šansa: Vranje pred formiranjem LAF-a

Lokalne vesti - Ponedeljak 29.05.2017 - 11:11

Nenad Antić, koordinator za integritet grada Vranja i Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI-ja, održali su sastanak sa predstavnicima ovdašnjih fokus grupa, što je jedan od poslednjih koraka ka formiranju Lokalnog antikorupcijskog foruma (LAF).

Grad Vranje ima pomoć OEBS-a i BIRODI-ja FOTO: D. Ristić/OK Radio Grad Vranje ima pomoć OEBS-a i BIRODI-ja FOTO: D. Ristić/OK Radio

Fokus grupe su zapravo predstavnici društvenog života grada i obuhvataju organizacije civilnog društva, medija, akademsku zajednicu, strukovna udruženja.

Njihov posao je da predlože sastav komisije, čiji će zadatak biti izbor članova vranjskog LAF-a.

Koordinator za integritet i zamenik gradonačelnika Vranja Nenad Antić je naglasio da je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) strateški partner grada Vranja u formiranju ovog važnog tela, koje će se baviti poslovima suzbijanja korupcije na lokalu.

- Grad Vranje je 2015. godine doneo Lokalni antikorupcijski plan, koji je nedavno dopunjen novim merama Agencije za borbu protiv korupcije i taj plan će sprovoditi LAF.

Sve do sada je ovaj posao lokalne samouprave bio na dobrovoljnoj bazi, a od nedavno je to i naša obaveza
– naglasio je Antić.

Zoran Gavrilović, programski direktor BIRODI-ja je rekao da je ovo velika šansa za Vranje.

- Od kada se bavimo ustanovljavanjem institucionalne borbe protiv korupcije na lokalu, taj posao smo započeli u 10 gradova, a uspeli smo da ga završimo samo u Nišu.

Tamo smo imali veliku pomoć medija, građana i samih ljudi koji su izabrani u LAF i nadam se da će tako biti i ovde.

Procenili smo da Vranje ima velike šanse da ustanovi telo koje će se baviti primenom Lokalnog antikorupcijskog plana i zbog toga je i OEBS pokazao interesovanje da pruži svoju pomoć
– rekao je Gavrilović.

Predlozi za komisiju koja će birati članove vranjskog LAF-a će se narednih dana dostavljati lokalnoj samoupravi, a Gradsko veće će na svojoj narednoj sednici doneti rešenje o formiranju ovog tela.

Formiranje LAF-a bi trebalo da se završi do 30. juna, što je rok koji je ustanovljen i poglavljem 23 u pregovorima o pristupanju Srbije Evropskoj uniji.
 

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: