Veliki jubilej: Izložba o DUHOVNOM I KULTURNOM BLAGU manastira Prohor Pčinjski

Lokalne vesti - Sreda 22.01.2020 - 12:59

U okviru jubilarne, 30. po redu Svetosavske nedelje, u Vranju je otvorena izložba o duhovnom i kulturnom blagu manastira prepodobnog Prohora Pčinjskog.

Iguman Metodije sa gradonačelnikom i komandantom 4. brigade FOTO: G. Mitić/OK Radio Iguman Metodije sa gradonačelnikom i komandantom 4. brigade FOTO: G. Mitić/OK Radio
Izložbu su, povodom 950 godina od ustanovljenje ove svetinje juga Srbije, priredili Narodni muzej Vranje i Eparhija vranjska, a autori postavke su mr Jelena Atanasović i arhimandrit mr Metodije Marković, iguman manastira.
 
Prema rečima Episkopa vranjskog Pahomija, izložba predstavlja ostatke ostataka bogatstva koje je postojalo u manastiru.
 
- Na žalost, u vreme Prvog i Drugog svetskog rata, većina tog kulturnog bogatstva je odnešena iz svetinje i nikada nije vraćeno
 
Mnoge rukopisne knjige koje su bile pohranjene u Narodnoj biblioteci u Beogradu su stradale prilikom bombardovanja prestonice 1941. godine – navodi Episkop vranjski.
 
Manastir Svetog Prohora Pčinjskog je, može se reći, jedan dragulj prvog milenijuma hrišćanstva na ovim prostorima, kazao je on.
 
Stoga, 950-godišnjica koju obeležavamo ove godine je veliki događaj, ne samo za naš kraj, već i za ceo drugi milenijum hrišćanstva.
 
Ovaj manastir je nepresušni izvor za istoriju srpske crkve, ali i države, te je, imajući u vidu značaj ovog jubileja, Sveti arhijerejski sinod je odlučio da ovogodišnje redovno zasedanje otvori u maju u manastiru Svetog Prohora Pčinjskog.
 
Tokom godine, biće obeležena i 700. godišnjica od obnove manastira koju je preduzeo kralj Milutin.
 
Pokrovitelj svih ovih jubileja i događaja koji će tim povodom biti organizovani biće predsednik Srbije Aleksandar Vučić, najavio je vladika Pahomije.
 
Nakon Vranja, izložba će biti priređena u Bujanovcu za Sretenje, a potom i u drugim mestima u Eparhiji vranjskoj.
 
Postavku će moći da pogleda i publika u Beogradu, mada datum još uvek nije preciziran.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: