Vernici u ISPOSNIČKOJ CRKVI zahvatali lekovitu vodu satima: Proslava Svete Petke i u Lepenici

Lokalne vesti - Ponedeljak 08.08.2022 - 09:26

Proslavljajući praznik Prepodobne mučenice Paraskeve, veliki broj vernika u Pčinjskom okrugu okuplja se u isposničkoj crkvi “Svete Petke” u selu Lepenica na desetak kilometara od Vranja ka Vladičinom Hanu.

Foto: S.Tasić/OK Radio Foto: S.Tasić/OK Radio
Crkva je delo prirode u steni sa dva otvora i od ranih jutarnjih satu u nju pristižu vernici sa svih strana i to najviše žena.
 
U jednom otvoru je izvor lekovite vode, za koji se veruje da leči glavobolju i popravlja vid.
 
Nakon paljenja sveća i dobijanja blagoslova od sveštenika, većina  ljudi zahvata lekovitu vodu ili se njome umiva, koja je crevom sprovedena od izvora koji se na 15- ak metara visine nalazi u steni.
 
U drugom otvoru u steni nalazi se mesto za paljenje sveća.
 
Prema podacima Turističke organizacije u Vladičinom Hanu, ovakve isposnice postojale su na ovim prostorim i pre dolaska Slovena, u periodu ranog Srednjeg veka.
 
U ranijim vremenima, u Lepenici se na današnji dan održavao narodni sabor.
 
Praznikom Prepodobne mučenice Paraskeve, u narodu poznatije kao Petka Trnova, završava se mali letnji “ciklus ženskih praznika”, kome pripadaju i Ognjena i Blaga Marija.
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: