Vežba Četvrte brigade na poligonu „Borovac”

Lokalne vesti - Petak 25.06.2021 - 11:30

Taktička grupa Četvrte brigade Kopnene vojske izvela je na Vojnom kompleksu „Borovac” taktičku vežbu po temi izvođenja protivpobunjeničke operacije u sklopu Združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”.

FOTO: MOD FOTO: MOD

Vežbi je prisustvovao komandant Kopnene vojske general-potpukovnik Milosav Simović, koji je odgovoran za pripremu i izvođenje vežbe i brigadni general Petar Latković, načelnik Uprave za obuku i doktrinu Generalštaba Vojske Srbije. Vežbom je rukovodio komandant 4. brigade Kopnene vojske brigadni general Novica Petrović.

Učesnici taktičke vežbe su prikazali elemente uvežbanosti u izvođenju protivpobunjeničke operacije na teritoriji razmeštaja jedinice.

Nakon izviđanja i otkrivanja borbenog rasporeda neprijatelja, po odobrenju pretpostavljene komande, komandant jedinice naredio je izvođenje demonstrativnih dejstava, u cilju kontrole teritorije i kretanja pobunjenika.


Po prijemu naređenja, jedinice su posele liniju blokade i izvršile izolaciju pobunjeničkih snaga.

Nakon uspostavljanja kontrole nad teritorijom izvođenja operacije, usledilo je izvođenje napada u cilju razbijanja i uništenja neprijatelja, koji je bio praćen pretresom terena, čime je uspostavljena kontrola teritorije.


Po uspostavljanju kontrole, jedinice Četvrte brigade efikasnom kombinacijom vatre i pokreta, izvršile su manevre u cilju neutralisanja i zarobljavanja zaostalih pobunjenika, nakon čega je usledila stabilizacija situacije, praćena dezangažovanjem snaga sa teritorije.

Po završenoj vežbi, general Simović obratio se učesnicima i rukovodstvu vežbe, i svima, na čelu sa brigadnim generalom Petrovićem čestitao na zalaganju, stručnosti i uspešno izvedenoj vežbi, ocenjujući obučenost i profesionalnost pripadnika 4. brigade Kopnene vojske, kao vrlo dobru, naročito imajući u vidu da je 4. brigada u kratkom periodu pre vežbe „Munjeviti udar 2021” organizovala i izvela multinacionalnu vežbu „Platinasti vuk 21” u kojoj su učestvovale oružane snage još 9 zemalja iz regiona i sveta.

Združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”, na osam lokacija širom Srbije izvode jedinice Kopnene vojske u sadejstvu sa Ratnim vazduhoplovstvom i PVO, 72. brigadom za specijalne operacije i 63. padobranskom brigadom.

Vežba se izvodi u cilju provere i unapređenja operativnih sposobnosti Vojske Srbije, kao odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije i njenih građana.

Vežba na „Borovcu”, bila je šesta po redu, a uslediće i vežbe na poligonu „Međa” kod Leskovca, gde će svoje sposobnosti prikazati Vojni policajci 3. bataljona Vojne policije koji je razmešten u Nišu i Vranju, i na Pešteru, gde će preko 2000 pripadnika Kopnene vojske
, Ratnog vazduhoplovstva i PVO i specijalnih jedinica vojske izvesti veliku napadnu operaciju,  u prisustvu visokog državnog i vojnog rukovodstva, čime će vežba „Munjeviti udar 2021” biti završena.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: