Više javno tužilaštvo: Za 4 godine 4 slučaja TRGOVINE LJUDIMA

Lokalne vesti - Petak 20.05.2022 - 10:20

U sali Skupštine grada Vranja održan je sastanak predstavnika grupe eksperata Savete Evrope za suzbijanje trgovine ljudima – GRETA, lokalne samouprave i Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima Grada Vranja.

FOTO: OK Radio FOTO: OK Radio
Gradska većnica Danijela Milosavljević je istakla da ovaj sastanak predstavlja monitoring rada Lokalne mreže za prevenciju i borbu protiv trgovine ljudima koja je veoma aktivna od 2013. godine.
 
Kako je od presudne važnosti u rešavanju ovog problema prevencija, preduzimaju se kontinuirane aktivnosti i sprovode edukacije, pre svega sa decom i mladima, koji su najčešće žrtve trgovine ljudima, rekla je većnica. 
 
Danijela Trajković, viši javni tužilac u Vranju dodala je da je Više javno tužilaštvo od 2013. godine sastavni deo Lokalne mreže za borbu protiv trgovine ljudima i da je u proteklom periodu ostvarena izuzetna međusobna saradnja. 
 
Na području Višeg javnog tužilaštva u Vranju u periodu od 2017. do 2021. godine registrovana su četiri slučaja trgovine ljudima, rekla je ona. 
 
- Žrtve su uglavnom žene, imamo pravosnažno osuđujuća lica, a prosečna kaznena politika za izvršioce je po 5 godina zatvora
 
U prošloj godini, nismo imali evidentirane slučajeve trgovine ljudima - rekla je Danijela Trajković. 
 
Iz Delegacije grupe eksperata Saveta Evrope za suzbijanje trgovine ljudima govorila je Ia Dadunashvili, članica GRETA, naglašavajući da je ovo treći krug evolucije koji se sprovodi u Srbiji. 
 
- Tema posete je prezentovanje delatvornih pravnih lekova za žrtve trgovine ljudima i razmatranje njihovih zahteva za odštetu
 
Misija je razgovor sa predstavnicima vlasti i civilnog društva, koji se bore protiv trgovine ljudima, sa ciljem dobijanja uvida u stvarno stanje
 
Nakon ovoga biće sastavljen izveštaj koji će biti predstavljen na plenarnoj sednici 15 članica grupe GRETA i upućen Vladi Republike Srbije - rekla je Ia Dadunashvili.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: