Vlada razmatra predloge Vranjanki: Izolacija nije KAVEZ ZA ŽRTVE NASILJA

Lokalne vesti - Utorak 28.04.2020 - 12:07

Odbor za ljudska prava u Vranju i Udruženje Romkinja "Osvit" iz Niša predložili su Vladi Srbije izmene uredbi donetih tokom vanrednog stanja usled epidemije virusa korona.

Aktivistkinje SOS telefona Vranje u jednoj od akcija FOTO: G. Mitić/OK Radio Aktivistkinje SOS telefona Vranje u jednoj od akcija FOTO: G. Mitić/OK Radio
Iz Odbora za ljudska prava u Vranju ukazuju da je broj poziva na njihov SOS telefon za 25 odsto veći u odnosu na februar i da vanredno stanje ohrabruje nasilnike.
 
U cilju obezbeđenja većeg stepena prevencije porodičnog i partnerskog nasilja nad ženama, devojkama, decom, ali i efikasne zaštite žena u uslovima zabrane kretanja i policijskog časa, smeštaja žena u Sigurne kuće i testiranja na korona virus, ove dve licencirane organizacije sa juga Srbije poslale su dva predloga republičkoj Vladi.
 
Najpre, predlog dopune Uredbe o zabrani kretanja kojom se traži da se ženama, devojkama i deci koja tokom izolacije i trajanja policijskog časa trpe nasilje u porodici ili partnerskim odnosima, omogući da neometano i nekažnjeno napuste svoje domove.
 
Drugi je predlog dopune Uredbe o organizovanju rada organizacija socijalne zaštite za pružanje usluge domskog smeštaja u periodu vanrednog stanja sa predlogom da se obezbedi urgentan, bezbedan smeštaj žena, devojaka, dece sa iskustvom nasilja u Sigurne kuće od prijave porodičnog nasilja dok čekaju uzimanje uzoraka za test, i u periodu dok čekaju rezultate testiranja na korona virus. 
 
Za ove zdravstvene mere potrebno je nekoliko dana, a veliki problem je, gde smestiti žrtve nasilja u tom periodu, a za šta ne postoje jasne, pisane instrukcije i protokoli.
 
Ove dve organizacije ističu da je potrebna jasna, ohrabrujuća poruka upućena ženama, a ne nasilnicima sa pretnjama kažnjavanja. 
 
- Mnoge žene, devojke, deca su zbog mnogih ograničavajućih, promenjenih životnih uslova i mera vanrednog stanja u sprečavanju širenja pandemije korona virusa, često primorane da ne reaguju, budu izložene u porodičnom karantinu pre svega psihičkom, fizičkom, seksualnom, ekonomskom nasilju i uznemiravanju.
 
Usvajanjem ova dva predloga, poslaćemo jasnu informaciju da u borbi za zdravlje stanovništva protiv korona virusa, kućna izolacija nije kućni kavez za mnoge žrtve porodično-partnerskog nasilja u Srbiji - poručuju iz Odbora za ljudska prava Vranje i Udruženja Romkinja "Osvit" iz Niša.
 
Prema nezvaničnim saznanjima, potpredsednica Vlade Zorana Mihajlović i Koordinaciono telo za rodnu ravnopravnost prihvatili su inicijativu dopune Uredbe o zabrani kretanja koja je dostavljena na dalju proceduru usvajanja.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Iva
28.04.2020. , 12:38
Ja samo jedno ne razumem zašto se pravi razlika među žrtvama porodičnog nasilja. Zar nije nebitno kog je pola ili uzrasta žrtva. Sve jedno je ko je žrtva porodičnog nasilja ili nasilnik kazna mora da bude ista za sve kao i zaštita. Šta je sa starijim osobama i muškarcima koji su takođe žrtve nasilja a njih niko ne spominje. Tačno je da su muškarci u ogromnoj većini nasilnici ali nesmemo da zaboravimo da i među njima ima žrtava porodičnog nasilja. Zar su oni manje bitni.Sve dok ne zaštitimo sve žrtve i dok među njima pravimo podele nasilja će biti.