Vladika Pahomije 27 godina na čelu Eparhije vranjske

Lokalne vesti - Petak 23.08.2019 - 13:24

Vranje - Episkop Pahomije pre 27 godina ustoličen je na čelu Eparhije vranjske.

Vladika Pahomije. Foto: D.Ristić/OK Radio Vladika Pahomije. Foto: D.Ristić/OK Radio

Tomislav Gačić, kako je svetovno ime vladike Pahomija, rođen je 1952. godine, u selu Čečavi kod Teslića, od oca Novaka i majke Vasilije.

Sa svojih dvadeset godina je bio iskušenik u manastiru Ozren i u Dečanima, gde se 1973. godine zamonašio i dobio monaško ime Pahomije.

Iste godine je rukopoložen u čin đakona od raško-prizrenskog episkopa, kasnije srpskog patrijarha Pavla.

Nakon završetka bogoslovije u Prizrenu, 1976. godine odlazi na teološki fakultet u Atini, gde je diplomirao 1980. godine.

Iste godine, rukopoložen je u čin jeromonaha od slavonskog episkopa Emilijana
u manastiru Vavedenju u Beogradu.

Po završetku osnovnih studija, provodi dve godine u Palestini, na Sinaju, u egipatskim manastirima, na Svetoj gori i u Japanu, na postdiplomskim studijama.

Godine 1982. Pahomije postaje nastojatelj manastira Banje kod Priboja, a 1985. godine je postavljen za nastojatelja manastira Papraće u Bosni.

U maju 1992. godine je izabran za vranjskog episkopa, a 23. avgusta iste godine je hirotonisan i ustoličen od strane patrijarha Pavla i više arhijereja pravoslavne crkve.

Nakon što je 1994. godine tadašnji vikarni episkop tetovski i administrator eparhija SPC u Makedoniji Jovan Mladenović izabran za episkopa zapadnoameričkog, dužnost administratora za sve eparhije SPC u Republici Makedoniji poverena je vladici Pahomiju.

Uprkos otežanim okolnostima, koje su bile uslovljene crkvenim raskolom, episkop Pahomije se tokom narednih godina starao o razvoju srpskih crkvenih opština u Makedoniji.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Bugarin
23.08.2019. , 18:23
Svaki pop je bia zato ga drze treba ga odvesi na gej paradu on je to zasluzio bugari bosilegrad povedi i radomira i zorana
Peđa
24.08.2019. , 17:50
Sramota za SPC. Vladika pedofil