VLASINA: MOBI DIK doplovio do obale

Lokalne vesti - Petak 24.06.2016 - 09:20

Vranje - Najveće tresetno plutajuće ostrvo na Vlasinskom jezeru zvano Mobi Dik ovih dana je doplutalo je na svega pet do šest metara od centralnog dela obale.

Mobi dik doplovio do obale FOTO R. Irić/OK Radio Mobi dik doplovio do obale FOTO R. Irić/OK Radio

Novica Stanković, šef  Čuvarske službe Predela izuzetnih odlika (PIO) Vlasina kaže da je ova pojava poslednji put registrovana pre 20 godina, a da se događa kao rezultat podizanja nivoa vode i kretanja vazdušnih i vodenih struja.

- Ovo je zaista nesvakidašnja pojava zbog čega taj deo obale jezera ovih dana, zbog posebnog osećaja, opsedaju brojni posetioci Vlasine i fotografišu ostrvo i njegovu bujnu vegetaciju – kaže Stanković.

Biljana Nikolić,direktor Turističke organizacije u Surdulici kaže da je Mobi Dik, sa oko dva hektara površine, najveće od tridesetak manjih plutajućih ostrva, koja su, od nastanka ove veštačke akumulacije 1948. godine, jedinstven prirodni fenomen i prava turistička atrakcija.

- Na tim tresetnim površinama, koje su se posle punjena jezera, pre 50 godina odvojile sa dna i isplovile na površinu, danas rastu posebne biljne vrste, među kojima su najpoznatije breze i vrbe, i žive nesvakidašnji primerci ptica, gmizavaca i insekata.

Zato je na svim ostrvima strogo zabranjen boravak ljudima osim u istraživačke svrhe
– podseća Nikolićeva.

Ona takođe podseća da su baš ta plutajuća tresetna ostva, kao izuzetno retki prirodni fenomeni u svetu, bila jedan od ključnih elemenata zbog kojih je Vlasinska visoravan proglašena Predelom izuzetnih odlika.

Podsetimo da Vlasinsko jezero, pored plutajućih, debljine do jednog metra, ima i dva “standardna“ ostrva, Stratoriju i Dugi del.

Radoman Irić
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: