Voda i MUP probilli se do Jablanice

Lokalne vesti - Četvrtak 15.08.2013 - 10:34

Do meštana sela Jablanica kod Vranja, koji se od jula suočavaju sa nestašicama vode, u sredu su stigle četiri cisterne ove za njih dragocene tečnosti.

Sa lica mesta Sa lica mesta

Dve cisterne sa po sedam tona dopremila je po nalogu ministra unutrašnjih poslova Ivice Dačića Policijska uprava Vranje, dok je druge dve dopremilo preduzeće "Komunalac" iz Bujanovca.

Načelnik odeljenja za vanredne situacije u Vranju Drakča Stanojković kaže da su dve cisterne stigle od vatrogasnih jedinica u Vranju i u Leskovcu.

– Ovo je konstantni problem meštana Jablanice u letnjem periodu već 10 godina. Do sada je vodu dopremao „Komunalac“ iz Bujanovca, ali s obzirom da je tom preduzeću račun u blokadi, mi uskačemo u pomoć.

Svakako ćemo pratiti situaciju i kada budu potrošili vodu koju smo sada dovezli, ponovo ćemo da pošaljemo cisterne – kaže Stanojković.

Meštanin Jablanice Slavoljub Kitanović (58) kaže da ova pomoć policije meštanima mnogo znači, jer duže od mesec dana nemaju vode.

- Situacija je katastrofalna, vodu donosimo  traktorima u plastičnim rezervoarima koje smo punili na dobru volju meštana u selu Klenike.

Mnogi idu peške do prvog sela koje je udaljeno na 15 kilometara odavde – kaže Kitanović.

Njegova supruga Mira Kitanović (55) krenula je ujutru u 5.30 sati pešaka do Klenika kako bi napunila balončiće sa pijaćom vodom. U susedno selo stigla je oko podneva.
 

– Mnogo mi je teško i ove muke ne želim nikome. Bez sina smo ostali za vreme bombardovanja, pa sada nema ko da nam preveze vodu.

Za povratak sa punim balonima ću da pokušam da se snađem. Obično stanem pored puta i neko ko prolazi traktorom ovuda poveze mi vodu – kaže Mira.

Najglasnija meštanka Slađana Mirčević (49) žali se na nedostatak osnovnih uslova za život, kriveći za tu situaciju čelnike opštine Bujanovac.

– Nas ovde niko ne gleda. U opštini Bujanovac su sve lopov do lopova i na pamet im ne pada da nas obiđu i da nas pitaju treba li nam nešto.

Više od 20 godina sam radila u fabrici „Gumoplastika“ u Kleniku, a sada nema para da kupim ni flašicu pijaće vode.

Hvala ljudima što su nam dovezli cisterne, ali mi sa tim ne možemo ni 10 dana da izdržimo.

O kupanju i pojenju stoke ne smem ni da pomislim. Kao da živimo u džungli – priča Slađana.
 

Inače, situacija sa nestašicom vode u letnjim mesecima nije samo u Jablanici, već i u još nekoliko sela oko manastira Sveti Prohor Pčinjski.

Pre izvesnog vremena general Milosav Simović izgradio je vodovod za meštane Jablanice, ali je zbog visokih temperatura i taj vodovod presušio.

Prema Simovićevim najavama, on će pokušati ponovo da „oživi“ vodovod, ali kako je kazao, to će biti veoma teško u sušnim mesecima.
 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: