Vranjanac Đorđe na EDU VIKI kampu

Lokalne vesti - Sreda 08.08.2018 - 11:30

Đorđe Dimitrijević, maturant Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranju, učesnik je Edu Viki kampa na kojem stiče znanja za korišćenje i uređivanje Vikipedije.

Budući Budući "vikipedisti" FOTO: Gimnazija "Bora Stanković"
Vikipedija, najveći kolaborativni projekat na svetu, sprovodi se na oko 300 jezika sa ciljem da se obezbedi slobodan pristup znanju i obrazovanju.
 
Već 12 godina u Srbiji se razvija obrazovni program Edu Viki kamp koji je namenjen učenicima završnih godina srednje škole i studentima.
 
Edu Viki kamp se ove godine održava od 6. avgusta u Sremskim Karlovcima i na njemu učestvuje 13 polaznika iz Srbije, a među njima i maturant Gimnazije i budući student farmacije Medicinskog fakulteta u Nišu, Đorđe Dimitrijević.
 
Prema njegovim rečima, za kamp je saznao sasvim slučajno i prijavio se zato što želi da bude upućen u organizaciju Vikimedije Srbije, da pokuša da joj se priključi, ali i da stekne nova iskustva
 
Zahvaljujući tome što je ranijih godina učestvovao u različitim Erazmus plus projektima i što se bavi fotografijom već nekoliko godina, pozvan je od strane organizatora kao jedini srednjoškolac sa juga Srbije
 
- Edu Viki kamp pruža obuku za korišćenje i uređivanje Vikipedije, predstavljanje Vikipedije u akademskim krugovima, edukaciju o korisničkim pravima, ostvarivanju partnerstava i drugo. 
 
Program Kampa je raznovrstan, obuhvata foto-ture u Novom Sadu i Sremskim Karlovcima, uređivačke maratone, tim bilding i mnoge druge aktivnosti.
 
Nakon ove edukacije, planiram da nastavim rad na uređivanju Vikimedije kao volonter, naravno, u skladu sa svojim slobodnim vremenom, pošto mi predstoje obaveze na fakultetu - kaže Đorđe.
 
Nije slučajno da je baš on pozvan od strane organizatora da bude jedini predstavnik sa juga Srbije, imajući u vidu pre svega njegova interesovanja, želju sa usavršavanjem i napredovanjem, kaže direktorka vranjske Gimnazije Suzana Mišić Stanković.
 
- U toku školovanja njegova interesovanja bila su usmerna kako na istraživački rad , tako i na takmičarski gde je imao zapažene rezultate – dodaje ona.
 
Kamp se održava u Ekološkom centru Radulovački i traje do 10. avgusta.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: