Vranjanci deo pobedničkog tima za PAMETNE RUKAVICE

Lokalne vesti - Četvrtak 18.10.2018 - 11:24

Ideja o plasiranju “pametne“ rukavice koja pomaže kupcima da u prodavnici brže pronađu određene artikle, saznaju njihovu cenu ili nutritivnu vrednost, osvojila je prvo mesto na regionalnom takmičenju srednjoškolaca u preduzetničkim veštinama „Poslovni izazov” održanom u sredu u Leskovcu.

Pobednički tim. Foto: Promo Pobednički tim. Foto: Promo

Takmičenje je okupilo 116 učenika iz 24 srednje škole iz jugoistočne Srbije, i to: Aleksinca, Blaca, Bojnika, Leskovca, Medveđe, Niša, Pirota, Prokuplja, Svrljiga, Vladičinog Hana, Vlasotinca, Vranja, Vučja i Žitorađe. Petočlani timovi sastavljeni od učenika iz različitih škola dobili su zadatak da osmisle proizvod ili uslugu koji će pomoći velikim trgovinskim lancima da se razlikuju i istaknu među rastućom konkurencijom.

Uz pomoć poslovnih mentora kreirali su biznis planove za svoje ideje koje su na kraju dana u trominutnoj prezentaciji predstavili članovima žirija i publici.

Pobedu je odneo petočlani tim koga su činili učenici Srednje škole u Blacu, Ekonomske škole u Nišu, Gimnazije u Prokuplju, Poljoprivredno-veterinarske škole u Vranju i Ekonomske škole “Đuka Dinić” u Leskovcu.

Zadatak nam je bio inspirativan, razmišljali smo šta je to što nedostaje prosečnom kupcu i zaključili da je to uvek manjak vremena. Zato smo i razvili ideju o rukavici čiji je osnovni cilj brža i efikasnija kupovina”, objašnjavaju Milena, Jovana, Anđela, Milutin i Aleksandra, članovi pobedničkog tima.

Članovi tri prvoplasirana tima obezbedili su sebi mesto u Nacionalnom finalu koje će biti održano u januaru u Beogradu, a pobednici na nacionalnom nivou će učestvovati na Poslovnom izazovu zapadnog Balkana (u aprilu 2019. u Podgorici) zajedno sa vršnjacima iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Takmičenje “Poslovni izazov” je pokrenuto pre deset godina sa namerom da podstakne srednjoškolce da upotrebe svoje veštine na inovativan način kako bi unapredili svoj preduzetnički duh i povećali svoje mogućnosti za zapošljavanje. U toku školske godine na šest regionalnih Poslovnih izazova (u Čačku, Leskovcu, Zaječaru, Kragujevcu, Novom Sadu i Beogradu) učestvuje više od 600 učenika iz 90 opština u Srbiji u kojima se sprovode obrazovni programi Dostignuća mladih iz oblasti preduzetništva i finansijske pismenosti.

- Cilj ovog takmičenja je da se učenicima pruži intenzivno jednodnevno iskustvo koje im omogućava da iskoriste svoje potencijale, nauče kako se radi u timu sa nepoznatim ljudima i razvijaju svoje prezentacijske veštine dok istovremeno sastavljaju realan biznis plan, izjavio je Darko Radičanin iz organizacije Dostignuća mladih u Srbiji.

Takmičenje je realizovala organizacija Dostignuća mladih u Srbiji uz finansijsku podršku UniCredit banke, Ministarstva omladine i sporta, Američke agencije za međunarodni razvoj USAID i Univerziteta Metropolitan.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: