Vranje domaćin Dana nauke i inovacija

Lokalne vesti - Utorak 27.02.2024 - 09:43

Na Pedagoškom fakultetu u Vranju juče se održao Deveti Dan nauke i inovacija, a u okviru nacionalnog projekta koji Ministarstvo nauke, tehnološkog razvoja i inovacija sprovodi pod sloganom „Srbija zemlja nauke, zemlja inovacija”.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
U ime gradskog rukovodstva skupu se obratila predsednica Skupštine grada Vranja Zorica Jović.
 
Naglasivši da vreme u kojem živimo nesumnjivo predstavlja novu digitalnu eru u kojoj je znanje neraskidivo povezano sa tehnološkim razvojem, ona je rekla da je inovativnost sama po sebi produkt upotrebe stečenog znanja i datih mogućnosti zarad napretka.
 
,,Inovaciono preduzetništvo i razvoj informacionih tehnologija predstavljaju strateško opredeljenje Vlade Republike Srbije. Realizacijom kapitalnih projekata, zahvaljujući partnerskim odnosom sa državnim institucijama i inostranim partnerima, lokalna samouprava stvorila je dodatni prostor za razvoj novih mogućnosti.
 
Zahvaljujući Vladi Srbije i zalaganju predsednika Aleksandra Vučića, potpisan je Sporazum o izgradnji Trening centra vredan 3,4 miliona evra, koji će putem znanja i veština generisati adekvatan odgovor na savremene izazove privrede. Uvođenjem GIS sistema u rad lokalne samouprave, kreirali smo efikasan alat za promociju i upravljanje razvojne politike, obezbeđivanjem kvalitetnog skupa informacije o bilo kom segmentu delatnosti u nadležnosti lokalnih samouprave, a koje su dostupne „na klik“.
 
Putem projekta „Smart učionica“, koji je realizovala Kancelarija za mlade, sproveli smo obuke za programiranje i kreiranje softvera, rukovodeći se činjenicom da je IT sektor oblast u kojoj što više treba uključivati mlade. Izgradnjom Obrazovno-naučnog centra „Rista Stajić“ – Đoška otvorićemo novo poglavlje razvoja naučne kulture, naučne pismenosti i obrazovanja'', rekla je predsednica Skupštine Zorica Jović.
 
Ona je napomenula i da je grad Vranje dobitnik posebnog priznanja za status visoko razvijene lokalne samouprave u oblasti digitalizacije. ,,Gradsko rukovodstvo snažno podržava napore Vlade Republike Srbije u podsticaju razvoja privatnog sektora, posebno u sferi inovativnog delovanja, čime bi se sprečile posledice odliva mozgova i kvaliteta ljudskog kapitala'', dodala je ona.  
 
Prof. dr Miroslav Trajanović, državni sekretar u Ministarstvu nauke, tehnološkog razvoja i inovacija pozdravljajući prisutne istakao da je Pedagoški fakultet primer dobre prakse kako treba organizovati studijske programe na jednom Pedagoškom fakultetu.
 
On je potom govorio o značaju razvoja veštačke inteligencije, izradi Strategije u ovoj oblasti i prezentovao aktivnosti, fondove i ciljeve Ministarstva nauke, tehnološkog razvoja i inovacija. 
 
Prof. dr Dragana Stanojević, dekanica Pedagoškog fakulteta, Univerziteta u Nišu izrazila je zadovoljstvo što je ovoj visokoobrazovnoj ustanovi pripala čast da uz podršku grada i niškog Univerziteta bude domaćin Dana nauke i inovacija.
 
,,Ovo je prilika da se studentima, srednjoškolcima, preduzetnicima i svim zainteresovanim građanima predstave značajni projekti i dostupni fondovi u ovoj oblasti. S druge strane Pedagoški fakultet, kao jedina matična akademska visokoškolska institucija u Pčinjskom okrugu, ima priliku da se  afirmiše kao ustanova značajnih naučno – istraživačkih potencijala u svim oblastima nauke i umetnosti'', rekla je između odstalog dekanica Stanojević.
 
Predstavnici Fonda za inovacionu delatnost, Fonda za nauku i Centra za promociju nauke predstavili su sve aktuelne teme u oblasti nauke i inovacija kroz dinamičan sadržaj, a održava se i panel diskusija na temu Industrija 4.0. Dan nauke i inovacija u Vranju osim profesora fakulteta, studenata i privrednika okupio je predstavnike lokalne samouprave, resornog ministarstva i Univerziteta u Nišu, pod čijim okriljem funkcioniše Pedagoški fakultet u Vranju.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: