Vranje domaćin Međunarodne naučne konferencije posvećene dr Đorđu Tasiću, profesoru Pravnog fakulteta u Beogradu

Lokalne vesti - Nedelja 25.09.2022 - 00:47

U subotu i nedelju, 24. i 25. septembra, na Pedagoškom fakultetu u Vranju održava se međunarodna naučna konferencija Profesoru Đorđu Tasiću u slavu.

Foto: vranje.org.rs Foto: vranje.org.rs
Ovu naučnu konferenciju, posvećenu jednom od najznamenitijih ljudi poreklom iz Vranja, profesoru Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, filozofu prava i istaknutom antifašisti, organizuju Srpsko sociološko društvo, Filozofski fakultet u Kosovskoj Mitrovici i Pedagoški fakultet u Vranju.
 
Na Međunarodnoj naučnoj konferenciji profesoru Đorđu Tasiću u čast koja se održava na Pedagoškom fakultetu u Vranju u ime grada govorio je gradonačelnik dr Slobodan Milenković. 
 
Poželevši dobrodošlicu učesnicima konferencije on je izrazio zadovoljstvo što Srpsko sociološko društvo baštini delo i lik našeg Vranjanca i što organizovanjem ove međunarodne naučne konferencije u rodnom mu gradu, obeležava 130 - tu godišnjicu njegovog rođenja. 
 
Gradonačelnik Milenković osvrnuo se na život i delo Đorđa Tasića i istakao njegov značaj za razvoj pravne nauke i filozofske misli, uopšte.
 
- Njegov je život, iako relativno kratak, bio ispunjen, a Đorđe Tasić obavio je svoju misiju na ovom svetu. 
 
Dao je nemerljiv doprinos razvoju pravne nauke i filozofske misli. Ali pre svega bio je svestran čovek. 
 
Osim pravnom naukom bavio se i sociologijom i književnošću. Objavljivao je svoje radove u inostranstvu i na različitim jezicima, pisao je i za brojne zbornike i časopise. 
 
Za sobom je ostavio na stotine objavljenih radova kako na maternjem, tako i na stranim jezicima. 
 
Кoliko su misli i delo Đorđa Tasića bili napredni za ono vreme,  svedoči i činjenica da je 1935. godine osnovao Društvo za sociologiju, a par godina kasnije bio i urednik ,,Arhiva za pravne i društvene nauke''. 
 
Međutim, osim što je bio priznat u naučnim krugovima Đorđe Tasić bio je uvažen i poštovan i od običnog čoveka, jer su ga krasile brojne vrline, među kojima su se isticali skromnost i poštenje. 
 
Bio je pravi filantrop, jer je pomagao ljudima kad god je bio u prilici. 
 
Zbog svega ovoga njegovo Vranje i Vranjanci veoma se ponose njime. 
 
Đorđe Tasić će ostati upamćen kao veliki mislilac i naučni stvaralac, a rodno Vranje odužilo mu se otkrivanjem spomen-obeležja na fasadi zgrade sudstva i podizanjem spomen biste u Gradskom parku, koji će trajno čuvati uspomenu na dr Đorđa Tasića. 
 
U ime grada Vranja i Vranjanaca još jednom se zahvaljujem svima vama što kroz svoj naučni rad i rad Srpskog sociološkog društva čuvate uspomenu na lik i delo dr Đorđa Tasića.
 
A lokalna samouprava i visokoobrazovne institucije u gradu uvek će biti tu da podrže realizaciju projekata od nacionalne važnosti - istakao je gradonačelnik Milenković. 
 
Učesnike konferencije pozdravili su i Dragana Ilić Marković, predsednica Višeg suda u Vranju, zatim Lucijana Radinović, unuka profesora Đorđa Tasića, kao i predstavnici organizatora prof. dr Dragana Stanojević, dekan Pedagoškog fakulteta u Vranju, prof. dr Zvezdan Arsić, dekan Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini s privremenim sedištem u Кosovskoj Mitrovici i prof. dr Slobodan Miladinović, predsednik Srpskog sociološkog društva. 
 
Tokom dana učesnici konferencije izložili su svoje radove posvećene dr Đorđu Tasiću i njegovom bogatom naučnom opusu.
 
Inače, svečanom otvaranju konferencije predhodilo je polaganje cveća i venaca na spomen ploču Đorđu Tasiću na zgradi Višeg suda  i na spomenik u gradskom parku, kao i otvaranje izložbe posvećene ovom znamenitom Vranjancu.
 
U prostrijama Pedagoškog fakulteta izloženo je 8 panoa koji sadrže fotografije, dokumenta, isečke iz novinskih članaka i naučnih radova profesora Đorđa Tasića, koju su priredili Tomislav Simonović i Miroljub Stojčić, pod pokroviteljstvom Istorijskog arhiva ,,31. januar’’ i Advokatske komore Niš. 
 
Svi zainteresovani postavku će moći da razgledaju do kraja oktobra. 
 
Iz Vranja eksponati se sele u Advokatsku komoru u Nišu, gde će predstavljati stalnu postavku.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: