Vranje: Dug za porez šest miliona evra

Lokalne vesti - Utorak 14.03.2017 - 09:54

Pravna i fizička lica duguju gradu Vranju na ime poreza ukupno 735 miliona dinara ili nešto više od šest miliona evra, pokazuju podaci Odeljenja za lokalnu poresku administraciju (LPA).

Dug za kamate 300 miliona dinara FOTO: OK Radio Dug za kamate 300 miliona dinara FOTO: OK Radio

Prema izveštaju LPA koji je u ponedeljak usvojilo Gradsko veće, zaključno sa 31. decembrom 2016. godine, glavnica duga iznosi oko 435 miliona dinara, dok ostatak otpada na kamate.

Od ovog iznosa, najveći deo se odnosi na dug po osnovu firmarine, koji iznosi 134 miliona dinara, što, zajedno sa kamatama daje cifru od blizu 250 miliona.

Za porez na imovinu, fizička lica su dužna oko 180 miliona, dok dug pravnih lica iznosi oko 160 miliona.

U ukupni dug još ulaze i dugovanja za naknadu za životnu sredinu od 132 miliona i zauzeće javnih površinaosam miliona dinara.

LPA u izveštaju navodi da je tokom 2016. godine naplaćeno oko 50 miliona dinara javnih prihoda više u odnosu na prethodnu.

Ubiranje prihoda je omanulo jedino kod naplate poreza od fizičkih lica i takse za zauzeće javnih površina.

- Odsek LPA doneo je 20.870 rešenja za porez na imovinu za fizička lica za 2017. godinu, što je u odnosu na prethodnu godinu više za 1.047 rešenja i 22.315 rešenja za posebnu naknadu za zaštitu i unapređenje životne sredine – stoji u izveštaju Odseka.

Rešenja su prosleđena na štampanje i distribuciju putem pošte, tako da će vrlo brzo stići na adrese građana.

Iako je ranije najavljeno da će rešenja poreskim obveznicima biti prosleđena u vreme kada na naplatu stiže akontacija za prvo tromesečje ove godine, sa slanjem se ponešto zakasnilo zbog, kako saznaje OK Radio, problema sa novim softverom.

Prema prethodnim najavama gradskog većnika za finansije Ivana Stankovića, povećanje naplate javnih prihoda jedan je od imperativa u radu lokalne samouprave, kako bi se nadoknadio budžetski minus.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: