Vranje jedan od najromantičnijih gradova u Srbiji

Lokalne vesti - Četvrtak 08.02.2024 - 13:08

Bliži nam se još jedno Valentinovo! Ako se smatrate osobom koja pridaje važnost Danu zaljubljenih, sigurno razmišljate o originalnim načinima kako obiležiti taj dan sa svojim partnerom.

Foto:Promo Foto:Promo
Valentinovo u Srbiji nosi sa sobom bogatu tradiciju i posebnu atmosferu. Šetnje duž reke Save ili Dunava, ili pak posjeta slikovitim planinskim predelima poput Tare ili Zlatibora spadaju u favorite. U nekim se delovima Srbije, poput sela Donja Lokošnica, održavaju tradicionalni običaji kao što su "Prva brašnarina" ili "Svatovska brašnarina", gde mladi parovi pripremaju kolače i slatkiše koje će ponuditi prvim gostima nakon venčanja.
 
Ipak, jedan od najpopularnijih načina proslave i dalje su romantična putovanja, gde parovi mogu istražiti nova mesta i produbiti svoju vezu.
 
Inspirisani tom činjenicom, odlučili smo istražiti koje destinacije u Srbiji možemo smatrati posebno romantičnim. Ko zna, možda će se upravo na tom popisu naći vaša idealna destinacija za proslavu Dana zaljubljenih ove godine!
 
 
Da bismo saznali koji su to najromantičniji gradovi u Srbiji, napravili smo malo istraživanje o tome u kojim se srpskim gradovima parovi češće venčavaju.
 
Odlučili smo kombinovati broj venčanja i populaciju kako bismo dobili listu najromantičnijih gradova u Srbiji. Za početak, uzeli smo u obzir samo gradove sa više od 5,000 stanovnika kako bismo dobili realniju sliku.
 
Iako sam broj venčanja ne govori mnogo, standardizujući ga na 1,000 stanovnika, možemo zaključiti da su u nekim gradovima parovi spremniji na venčanje.
 
Osim po gradovima, dodali smo i pregled venčanja po regionima, podatke o prosečnoj starosti mladenaca, prosečnom trajanju braka te informacije o ukupnom broju venčanja i venčanja sklopljenih po prvi put.
 
Šta smo zaključili?
 
U našem malom istraživanju na samom vrhu liste 20 najromantičnijih gradova u Srbiji istakao se Novi Pazar. U godinu dana, u ovom šarmantnom gradiću venčalo se 8.3 parova na 1000 stanovnika. Visoku stopu venčanja takođe imaju Loznica, Novi Sad i Obrenovac.
 
Pogledamo li rezultate na nivou regiona, na prvom mestu našao se region Šumadije i Zapadne Srbije sa udelom od čak 28%. Sa visokim udelom od 27% prati ga region Vojvodine.
 
Što se ostalih podataka tiče, u protekloj godini, u Srbiji se venčalo ukupno 32,757 parova. Od toga ih se po prvi put venčalo čak 80%.
 
Prosečni brak u Srbiji traje 10 godina. To je nešto više od evropskog proseka prema kojem prosečan brak traje kraće od 10 godina. Poređenja radi, brakovi traju nešto duže u susednim zemljama. Tako prosečan brak u Bosni i Hercegovini traje 11 godina, u Hrvatskoj 15 godina, au Crnoj Gori 12 godina.
 
Kada govorimo o prosečnoj starosti mladenaca, u Srbiji mlade u proseku stupaju u brak sa 31.1 godina, a mladoženje sa 34.3 godina. U poređenju sa ostatkom Evrope, to je niže od proseka Europe. Naime, prema Statista.com, prosečna starost ženika u Evropi je 34.8, a nevesta 37.5.
 
Napomena: Svi podaci preuzeti su direktno sa veb stranice Republičkog zavoda za statistiku.

Foto Galerija

Najromantičniji gradovi u Srbiji

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Vranjanac
08.02.2024. , 21:36
A kakve veze Vranje iz naslova ima sa ovim tekstom? Pitanje je za pisca teksta.