Vranje: Nova školska godina počinje ŠTRAJKOM

Lokalne vesti - Utorak 28.08.2018 - 08:38

Nova školska godina u školama u Vranju počeće štrajkom prosvetara, najavljuju iz Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije (USPRS).

Najavljuje se serija štrajkova tokom septembra FOTO: HOL/OK Radio Najavljuje se serija štrajkova tokom septembra FOTO: HOL/OK Radio
Jedini zahtev prosvetara, članova USPRS je korekcija predloga platnih grupa i razreda.
 
Taj zahtev će prosvetari izložiti i na protestu koji je zakazan za petak, 31. avgust ispred Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave.
 
Prema najavama iz sindikalne podružnice USPRS u Vranju, protestu će se organizovano pridružiti i ovdašnji prosvetni radnici.
 
- Zahtevamo da svi prosvetni radnici budu svrstani u devetu platnu grupu kako bi time bili ravnopravni sa zaposlenima u socijali, kulturi, lokalnoj samoupravi i delimično, zdravstvu.
 
Ukoliko bi bili svrstani u devetu platnu grupu, to bi nam omogućilo i normalno napredovanje u karijeri – kaže za OK Radio Dušan Mladenović, predsednik USPRS u Vranju.
 
On dodaje da su problem i bibliotekari koji su svrstani u još nižu, sedmu platnu grupu iako imaju istu stručnu spremu kao i nastavnici.
 
Kako nije bilo pregovora između ministarstva i prosvetara, nova školska godina će 3. septembra početi štrajkom, skraćenjem časova na 30 minuta.
 
- Ukoliko naš jedini zahtev ne bude usvojen, štrajkovaćemo na po osam dana, dakle 11. zatim 19. pa 27. septembra.
 
Prema mojim saznanjima i drugi sindikati obrazovanja planiraju da nam se pridruže, tako da očekujem da će štrajk biti masovan – navodi Mladenović.
 
Intenziviranje štrajka tokom septembra je planirano jer se očekuje da se do kraja tog meseca usvoji uredba o platnim grupama i razredima.
 
Iz Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave poručuju da posao utvrđivanja budućih koeficijenata još uvek nije završen i naglašavaju da se ta reforma ne tiče trenutnog povećanja plata, već ko, kako, za koji posao treba da zaradi, kada se za povećanje stvori prostor u budžetu.
 
- Dijalog je bio i ostaće ključan za ovaj proces i on ne treba da ima alternativu u štrajku – ističu u ministarstvu povodom najavljenog protesta prosvetara.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Zokaana
28.08.2018. , 17:53
Unija nije jedini sindikat niti je najveci ali jeste najdrskiji.