Vranje obeležava Dan državnosti

Lokalne vesti - Subota 15.02.2014 - 21:11

Na platou ispred bareljefa Vožda Karađorđa u Vranju intoniranjem himne “Bože pravde” u subotu je počelo obeležavanje Dana državnosti i 210 godina od Prvog srpskog ustanka.

ispred bareljefa Vozda Karadjordja ispred bareljefa Vozda Karadjordja

Prigodnom besedom velikom broju okupljenih građana obratila se istoričarka Jelena Stanojević, a o značaju 15.februara govorio je i predsednik Skupštine grada Slobodan Stamenković.

“U Orašcu 1804.godine započela je buna, ustanak, revolucija, ali  i obnova naše države. Revolucija je iznedrila mnoge nacionalne veličine, kao što su Karađorđe, Miloš, Vuk i Dositej. Okončana je 1835.godine ukidanjem feudalizma.

Stečene su nacionalna i socijalna sloboda koje su omogućile našim precima da posle mnogo vekova izađu na istorijsku pozornicu.

Te vrednosti su neotuđive i one su preduslov da danas opstanemo kao slobodno i nezavisno društvo i država – rekao je Stamenković.

On je dodao da je dan državnosti najveći i najvažniji praznik.

- Prilika je da poručimo svima da je Srbija uspravna, da je u našim srcima i da je Srbija iznad svega – istakao je predsednik lokalne Skupštine.

Na bareljef Voždu Karađorđu delegacije grada Vranja, Pčinjskog upravnog okruga, Četvrte brigade Kopnene vojske, Policijske uprave, udruženja i škola, položile su vence i cveće.

U subotu od 18 sati u Galeriji Narodnog muzeja održana je tribina “Ideja srpske državnosti 1804-1918.” na kojoj je govorio istoričar Dejan Antić, profesor na Filozofskom fakultetu u Nišu.

Aleksandar Aca Stojković

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: