Vranje TREĆE po otvorenosti uprave

Lokalne vesti - Sreda 17.05.2017 - 10:55

Grad Vranje učinio je napredak u transparentnosti rada lokalne samouprave tokom poslednje dve godine, pokazuju najnoviji podaci organizacije „Transparentnost Srbija“.

Skrinšot internet prezentacije Gradske uprave Vranje Skrinšot internet prezentacije Gradske uprave Vranje

Po poslednjem istraživanju, grad Vranje u ovom rangiranju ima indeks 62, na skali od 0 do 100, što je za dva poena bolje nego pre dve godine.

Organizacija „Transparentnost Srbija“ sprovela je ovo najnovije istraživanje pod nazivom "Indeks transparentnosti lokalne samouprave u Srbiji", koje je realizovano uz finansijsku pomoć Misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u Srbiji.

- Na osnovu iste metodologije kao i pre dve godine, uz modifikovanje i preciziranje nekoliko indikatora, ovoga puta je ocenjeno i rangirano 15 jedinica lokalne samouprave u Srbiji, one koje su bile među najbolje ocenjenim 2015. godine.

Posmatrano po kategorijama, Vranje ima visoke ocene u oblasti dostupnosti informacija o radu Skupštine grada i Gradskog veća, kao i u oblasti budžeta
- navodi se u izveštaju “Transparentnosti Srbija” za 2017. godinu.

Zlatko Minić iz ove organizacije navodi da je zadovoljan rezultatom koje je Vranje postiglo u najnovijem istraživanju.


- Bitno je da je zadržan najveći broj parametara koji su pozitivno ocenjeni, a neki su i popravljeni.

Od važnosti je i što smo poslednje istraživanje uradili bez najave, tako da lokalne samouprave nisu neke stvari popravljale “u hodu”, samo radi istraživanja
– ističe Minić.

Prema parametrima bitnim za ocenjivanje transparentnost rada lokalne samouprave, grad Vranje je učinio napredak u objavljivanju Informatora i Službenog lista na zvaničnom gradskom sajtu.

Takođe, pozitivni koraci su načinjeni u javnosti rada lokalnog parlamenta i uvođenjem redovnih susreta gradonačelnika sa građanima, mada o tome nema javno objavljenih izveštaja.

Sa druge strane, negativni poeni su zarađeni u sferi javnosti rada javnih preduzeća i ustanova, kao i za neodržavanje redovnih konferencija za novinare gradonačelnika Vranja.

Prema prethodnom istraživanju iz 2015. godine, grad Vranje je bio rangiran na šestom mestu među 145 lokalnih samouprava u Srbiji.

 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: