Vranje u projektu PODRŠKE RODITELJIMA

Lokalne vesti - Utorak 04.02.2020 - 10:48

Vranje je jedna od šest prvih lokalnih samouprava u Srbiji u kojima će biti realizovan projekat "Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru".

Odgovorno roditeljstvo je ključno za ukupan razvoj deteta FOTO: UNICEF Odgovorno roditeljstvo je ključno za ukupan razvoj deteta FOTO: UNICEF
Nedavno formiran Upravni odbor za upravljanje projektom "Podrška podsticajnom roditeljstvu kroz igru" za cilj ima unapređenje razvoja sistema podrške roditeljima u prvim godinama odrastanja deteta
 
Tokom narednih pet godina, kroz ovaj projekat, 33 opštine u Srbiji u kojima će biti obuhvaćeno 60.000 porodica, dobiće pomoć da razviju usluge za podršku roditeljstvu. FOTO: UNICEF
 
U prve dve godine, beogradska opština Palilula, Novi Sad, Kragujevac, Vranje, Novi Pazar i Bor će razviti modele podrške za jačanje responzivnih i podsticajnih roditeljskih praksi, nakon čega će podržati ostalih 27 lokalnih zajednica da usvoje slične pristupe i modele.
 
Zaposleni u sektorima zdravstva, obrazovanja i socijalne zaštite dobiće nova znanja i veštine kako bi podržali roditelje u izgradnji podsticajnih porodičnih odnosa i stimulativnih praksi za razvoj deteta.
 
Projekat sprovode UNICEF i Kabinet ministra za demografiju i populacionu politiku u saradnji sa ministarstvima zdravlja, obrazovanja, socijalne zaštite i državne uprave i lokalne samouprave, a uz finansijsku podršku Lego Fondacije.
 
Kako se navodi u saopštenju UNICEF-a, roditelji i staratelji igraju važnu ulogu u razvoju dece, a podržavajuće i odgovorno roditeljstvo je ključno za ukupan razvoj deteta, dok rana iskustva direktno oblikuju razvoj mozga u prve tri godine.
 
Pozitivna iskustva su čvrst temelj za celoživotno zdravlje, kao i za izgradnju pozitivnih odnosa prema sebi i okruženju. 
 
Kada se tata i mama u najranijem uzrastu uključe u kvalitetnu igru sa svojom decom to utiče na to da deca imaju bolje ocene u školi, da razvijaju kreativnost, pozitivnu sliku o sebi i drugima, kvalitetnije vršnjačke odnose, veći nivo odgovornosti i samostalnosti, kao i sklonost ka timskom radu i saradnji.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: