Vranjska Banja obeležila Dan oslobođenja od Turaka

Lokalne vesti - Četvrtak 26.01.2023 - 14:22

Svečanom sednicom Skupštine gradske opštine Vranjska Banja i dodelom javnih priznanja ,,26. januar“ obeležena je 145. godišnjica oslobođenja Vranjske Banje od Turaka 1878. godine.

Foto:vranje.org.rs Foto:vranje.org.rs
U ime rukovodstva grada Vranja sednici je prisustvovao predsednik Skupštine grada Vranja dr Dejan Tričković, koja je najpre podsetio na istorijske činjenice i hrabrost srpske vojske u borbi za slobodu. ,,Skupa je bila sloboda, mnogo krvi je proliveno i mnogo života dato za nju. Kroz vekove hrabri srpski narod nikada nije odustajao od svog cilja. Posle toliko stradanja, uz junačku borbu srpskih ratnika dostignuta je sloboda. Ostavili su nam je u amanet da je čuvamo najbolje što znamo i da svoju državu razvijamo u miru i blagostanju. Na nama, njihovim potomcima je da se sećamo svojih slavnih predaka, ponavljamo istoriju i čuvamo od je zaborava. Jedino na taj način, možemo da razvijamo svoju državu u sadašnjosti i gradimo temelje za budućnost“, rekao je Tričković. 
 
Takođe, dodao je da Vranjska Banja ima velike potencijale koji se moraju iskoristiti na pravi način i da će realizacija kapitalnih projekata doprineti sveukupnom razvoju banje, što je veoma značajno za čitav okrug. ,,U godinama koje dolaze potrebno je svestrano angažovanje svih relevantnih činioca na konstantnom unapređenju i razvoju banje, a Grad Vranje će uvek pružiti svu potrebnu pomoć i podršku gradskoj opštini Vranjska Banja“, istakao je predsednik Skupštine grada Vranja. 
 
Na svečanoj sednici  govorio je i Dragan Sentić predsednik gradske opštine Vranjska Banja, naglasivši da je ovo prilika da se podsetimo naših predaka i njihove borbe za slobodu svoje zemlje. ,,Svi mi imamo odgovornost da čuvamo uspomene na njihove herojske podvige i činjenicu da nisu žalili sopstvene živote da bi izvojevali slobodu. Naša je dužnost da teško stečenu slobodu čuvamo, jer je samo život u slobodi vredan življenja”, rekao je Sentić. Nakon toga, on je govorio o realizovanim projektima tokom prethodne godine i naglasio da će se u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima koje će doprineti privrednom oporavku i sveukupnom razvoju Vranjske Banje. U nastavku programa, Dragan Sentić, predsednik gradske opštine Vranjska Banja uručio je priznanja ,,26. januar“ ovogodišnjim dobitnicima. 
 
Specijalno javno priznanje ,,26. januar” u vidu diplome, dodeljeno je prof. dr Slobodanu Antiću, profesoru Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i načelniku odeljenja Klinike za endokrinologiju. Javno priznanje ,,26. januar” u vidu diplome uručeno je Pčelarskom društvu „Vranjska Banja“ i Danilu Stošiću, đaku generacije školske 2021/2022. godine, OŠ ,,Predrag Devedžić” iz Vranjske Banje. U kulturno umetničkom programu nastupili su učenici i hor OŠ ,,Predrag Devedžić“.
 
Program obeležavanja Dana grada nastavlja se danas turnirom u malom fudbalu (polufinale) u Sportskoj Hali u Vranju od 16.30 sati. Za petak,  27. januar, predviđeni su turniri u košarci od 10 sati u Sportskoj hali u Vranju, šahu od 11 sati u prostorijama Doma učenika srednjih škola Vranje i malom fudbalu (finale) od 16.30 sati u Sportskoj hali. 
 
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: