Vranjski teatar među najstarijima u Srbiji

Lokalne vesti - Nedelja 13.05.2012 - 14:31

Ako je verovati istraživačima, vranjsko pozorište „Bora Stanković“ osmo je po godinama postojanja u Srbiji.

Scena iz jedne od predstava Scena iz jedne od predstava
Ugledna srpska arhitektinja Milena Obradović, koja se posebno bavi istorijom arhitekture, kaže da su od vranjskog, u Srbiji stariji samo Knjaževsko - srpski teatar u Kragujevcu, Narodno pozorište „Sterija“ u Vršcu, Narodno pozorište u Nišu, Srpsko narodno pozorište u Novom Sadu, Narodno pozorište u Beogradu, Narodno pozorište u Subotici, Narodno pozorište „Toša Jovanović“ u Zrenjaninu i Narodno pozorište u Somboru.
 
Kako prenosi „Blic“, gospođa Obradović je o vranjskom pozorištu  zapisala da je zgradu u kojoj se danas nalazi teatar napravio trgovac Janča Jovanović Baldžij 1892. godine. 
 
No, Obradovićeva nije navela da se u ovoj zgradi sve do 1945. godine nalazio hotel, čiji je deo tek kasnije adaptiran u pozorište. 
 
Novi deo i adaptacija starog prostora teatra uradjeni su 1993. i 1998. godine, dok se sala i scena i danas nalaze na istim temeljima.
 
- Prva pozorišna predstava u Vranju odigrana je 30. januara 1896. godine. Bio je to Njegošev „Gorski vijenac“ u režiji Radoja Domanovića – piše Obradovićeva.
 

„Blic“ takodje piše da je Narodno pozorište u Vranju sagradjeno četiri godine pre pozorišta u Leskovcu. 

OK RADIO

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: