Vredan legat: Ciga Mininčić književna i umetnička dela poklonio Biblioteci

Lokalne vesti - Četvrtak 30.01.2020 - 10:37

U Javnoj biblioteci "Bora Stanković" u Vranju upriličena je svečana predaja književnih dela i umetničkih slika iz privatne kolekcije Vranjanca, Dragana Mininčića – Cige.

Dragan Mininčić Ciga i Zoran Najdić FOTO: vranje.org.rs Dragan Mininčić Ciga i Zoran Najdić FOTO: vranje.org.rs
Reč je o poklonu koji sadrži 873 knjige i šest umetničkih dela.  
 
Direktor Biblioteke Zoran Najdić zahvalio se na ovom vrednom poklonu i istakao da su za bogaćenje knjižnog fonda od značaja i pokloni.  
 
- Današnji poklon je najveći koji smo do sada dobili. Složićete se da je broj od 873 knjige koliko nam poklanja naš Vranjanac i prijatelj Dragan Mininčić Ciga, broj za poštovanje
 
Moram da  napomenem da smo uz knjige dobili i šest umetničkih dela koja će krasiti naše prostorije, a sve zajedno predstavljaće značajan legat gospodina Mininčića, koji će uz legat Zorana Stošića Vranjskog predstavljati kulturno blago našeg grada - rekao je ovom prilikom direktor Najdić. 
 
Zamenik gradonačelnika Nenad Antić je u ime gradskog rukovodstva zahvalio Draganu Miničiću Cigi na vrednom poklonu
 
- Ovo je veoma značajan poklon u materijalnom, a posebno u nematerijalnom smisluVrednost je još veća jer je reč o zbirci knjiga sa posvetama autora - naglasio je zamenik gradonačelnika Antić. 
 
Rođeni Vranjanac, Dragan Mininčić Ciga zahvalio je Gradu i Biblioteci što su prihvatili legat
 
- Ovo je deo legata. Ima još knjiga koje nisu sa posvetama, kao i kompleta časopisaU ovom legatu se nalaze i prva izdanja dela Bore Stankovića i Jovana Hadživasiljevića
 
Moja želja je bila da ih ostavim Vranju, gradu u kome sam se rodio i odrastao i to me čini srećnim - istakao je Mininčić. 
 
O značaju Mininčićevog rada za kulturu na nacionalnom nivou govorili su njegovi prijatelji Radovan Popović, dugogodišnji urednik kulturnog dodatka "Politike" i pesnik Ljubivoje Ršumović
 
Događaju je prisustvovala i gradska većnica Zorica Jović, kao i kulturni poslenici grada, zaposleni i članovi Biblioteke.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: