Vučić odlikovao potpukovnika Dimčevskog za hrabrost

Lokalne vesti - Petak 10.04.2020 - 10:26

Povodom 21. godišnjice Bitke na Košarama, predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić odlikovao je Ordenom belog orla sa mačevima drugog stepena, potpukovnika Dragutina Dimčevskog za ispoljeno lično herojstvo i vešto komandovanje 53. graničnim bataljonom Vojske Jugoslavije tokom 1998. i 1999. godine, saopštila je pres služba predsednika.

Dragutin Dimčevski živi u Vladičinom Hanu. Foto: S.Tasić/OK Radio Dragutin Dimčevski živi u Vladičinom Hanu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Dragutin Dimčevski rođen je u okolini Kumanova, a živi u Vladičinom Hanu.

Na Veliki petak 9. aprila 1999. godine, pripadnici tzv. Oslobodilačke vojske Kosova, potpomognuti Vojskom Albanije i NATO avijacijom, prešli su državnu granicu u reonu karaule Košare i napali jedinice Vojske Jugoslavije sa ciljem prekidanja komunikacije na liniji Ðakovica-Prizren i zaposedanja većeg dela Metohije.

Tada je 53. granični bataljon bio prva jedinica naše vojske koja je primila neprijateljski udar i herojski odolevala napadima neprijatelja čuvajući Otadžbinu.

Pored ove, u bici su učestvovale i 125. motorizovana brigada, 63. padobranska brigada, deo 72. specijalne brigade, Vojna policija, deo 549. motorizovane brigade, delovi Prištinskog korpusa, rezervisti i ruski dobrovoljci.

Bitka na Korašama trajala je do kraja NATO agresije na SRJ 10. juna 1999. godine.

Gubici na obe strane su bili veliki: 108 pripadnika VJ (18 oficira i podoficira, 50 redovnih vojnika, 13 rezervista, 24 dobrovoljca). U neprijateljskim redovima tzv. OVK je izgubila preko 200 pripadnika, a uništeno je i pet tenkova Vojske Albanije, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Dragutin Dimčevski tokom borbi te 1999. godine, vodio je dnevnik koji je danas autentična uspomena i sećanje na vojnike i događaje iz tog perioda.

Dnevnik o događajima na tom delu teritorije, kaže, počeo je da vodi još 1998. godine, koja je bila ispunjena stalnim graničnim incidentima, napadima terorista, presecanjem glavnih putnih pravaca ka Đakovici i Peći, kao i pogibijom vojnika.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: