Zaborav ne sme da prekrije stradale u Reljanu (FOTO)

Lokalne vesti - Petak 13.04.2018 - 16:47

Vranje - U selu Reljan kod Preševa polaganjem venaca i cveća u petak je obeležena 19. godišnjica pogibije sedmorice pripadnika 78. Motorizovane brigade tadašnje Vojske Jugoslavije.

Predstavnici Kopnene vojske odaju poštu stradalima. Foto: S.Tasić/OK Radio Predstavnici Kopnene vojske odaju poštu stradalima. Foto: S.Tasić/OK Radio

Pre 19 godina, 15. aprila 1999. godine, od dejstva NATO avijacije, poginuli su: vojnik Slobodan Mirković, vojni obveznici Aleksandar Popović i Ninoslav Milenkov, vojnik po ugovoru desetar Dimče Stamenov, stariji vodnik Željko Alar, kapetan Dragan Lukić i major Ljubisav Stojanović.

 

U znak sećanja na poginule, vence je položila delegacija Kopnene Vojske Srbije na čelu sa komandantom generalom - potpukovnikom Milosavom Simovićem, zatim predstavnici Policijske uprave Vranje, sa načelnikom Igorom Živkovićem.

Poštu su stradalima odali gradonačelnik Vranja Slobodan Milenković, predsednik Skupštine Dejan Tričković, kao i načelnik Pčinjskog okruga Srećko Pejković.

Na spomen obeležje u Reljanu, vence i cveće su položili članovi porodica stradalih vojnika, kao i predstavnici boračkih udruženja i Bezbednosno informativne agencije.

Pukovnik Slobodan Stopa, komandant Četvrte brigade Kopnene vojske Srbije, podsetio je da je sedmoro pripadnika 78. Motorizovane brigade u Reljanu ostavilo svoje živote “braneći našu Srbiju”.

- Pre 19 godina naš narod je odlučno branio svoju otadžbinu na čijem se braniku nalazila vojska.

NATO agresija je imala za cilj da narod potčini, ponizi i učini poslušnim.

Ponos, prkos i rodoljublje srpskog naroda nikad u dugoj istoriji nisu dozvolili ni jednom agresoru da slomi njegovu volju da bude svoj na svome.

Vođena duhom predaka i željom da odbrani ono što je vekovima sticala, srpska vojska je te 1999. godine odlučno se suprotstavila delu zapadnog sveta u želji da odbrani pravo na život srpskog naroda, najveću ljudsku vrednost.


Zaborav ne sme da prekrije stradale u Reljanu - poručuje Stopa.

On dodaje i da su 23. dana od početka bombardovanja u svetlu srpsku istoriju” upisana i imena sedmoro  junaka Haubičkog - artiljerijskog diviziona 78. Motorizovane brigade, koji su u Reljanu položili svoje živote.

Pomen stradalim pripadnicima vojske služili su vojni sveštenici Srpske pravoslavne crkve.

 

     

     

    

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: