Zagađenje vazduha: Oprez za decu, trudnice i bolesne

Lokalne vesti - Utorak 20.12.2016 - 19:04

Vranje - Zimski period je, zbog sagorevanja fosilnih goriva, vreme pojačane koncentracije štetnih čestica u vazduhu, pa stručnjaci osetljivim kategorijama stanovništva savetuju oprez.

Kotlarnice i dimnjaci složni u zagađenju vazduha; FOTO: D. Ristić/OK Radio Kotlarnice i dimnjaci složni u zagađenju vazduha; FOTO: D. Ristić/OK Radio

Tokom novembra, u Vranju su merni aparati Zavoda za javno zdravlje (ZZJZ) registrovali blago povećanje koncentracije čađi u vazduhu.

Kako se za merenje zagađenja vazduha koriste uporedni parametri meteoroloških podataka i merenja ZZJZ, stručnjaci ove ustanove još uvek nemaju podatke za decembar, ali se gotovo sigurno mogu očekivati slično ili veće prisustvo čađi u vazduhu.

Prema dosadašnjim iskustvima, to je uobičajena situacija u našem gradu, ali ne samo u njemu, kaže za OK Radio dr Nevenka Stanojković, lekar specijalista higijene.
 
- U uslovima niske temperature i povećane vlažnosti vazduha i atmosferskog pritiska, stvaraju se uslovi za povećanje koncentracije čestica čađi, a ponekad i sumpor–dioksida i azotovih oksida, kao što je to bio slučaj tokom prošle sezone.

Zbog toga bi deca, trudnice, dojilje i hronični bolesnici koji pate od respiratornih i kardiovaskularnih bolesti, trebalo da izbegavaju boravak na otvorenom i neku veću fizičku aktivnost
– kaže dr Stanojković.

Zagađenje vazduha u zimskim mesecima nastaje zbog sagorevanja fosilnih goriva, koja su još uvek dominantna u našoj zemlji.

- Krivci za zagađenje su, ne samo motorna vozila, već i goriva u kotlarnicama i domaćinstvima.

Na žalost, situacija je takva, ne samo u Vranju, već i u celoj Srbiji.

Bilo bi dobro kada bi umesto mazuta koristili gas, koji je takođe fosilno gorivo, ali manje zagađuje okolinu, ali je verovatno viša cena prepreka za njegovo korišćenje.

Najbolje bi bilo kada bi se koristili obnovljivi vidovi energije koji ne zagađuju okolinu, kao što su energija vetra, sunca i vode, ali to je kod nas još uvek u povoju
– navodi dr Stanojković.

Iz ZZJZ naglašavaju da su oni ovlašćeni samo za merenje koncentracije čestica opšte zagađenosti, koje potiču iz procesa sagorevanja fosilnih goriva, ali ne i čestica koje se ispuštaju u vazduh u procesu industrijske proizvodnje.

Za kontrolu industrijskih pogona zadužena je inspekcija za zaštitu životne sredine, koja kontroliše da li proizvodne firme poštuju standarde iz oblasti ekologije.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: