ZANATLIJE: Grad hoće da nam uzme zgradu

Lokalne vesti - Ponedeljak 11.09.2017 - 13:44

Udruženje zanatlija iz Vranja dobilo je rešenje da u roku od osam dana napusti prostorije u zgradi Zanatskog doma u centru grada, u kojima se nalazi 99 godina.

Zanatlije ne daju svoju zgradu. Foto: S.Tasić/OK Radio Zanatlije ne daju svoju zgradu. Foto: S.Tasić/OK Radio

Grad Vranje smatra da zgrada u ulici Ive Lole Ribara, pripada njemu, dok zanatlije uz odgovarajuću dokumentaciju tvrde suprotno.

Prema navodima Miodraga Antića, predsednika Udruženja preduzetnika, više od 20 godina trajao je spor sa lokalnom samoupravom o vlasništvu nad zgradom, kada su vranjski sudovi presuđivali da zgrada nikada nije bila opštinska.

- Sada je u roku od samo dva meseca Apelacioni sud presudio  sasvim drugačije da se zgrada dodeljuje gradu.

Sve je to čudno, i smatramo da je tu politika umešala prste, jer dirati zanatlije u godini kada je predsednik Vučić rekao da je ovo godina preduzetništva, je sasvim nelogično.

Možda je reč o ličnim interesima, jer do nas dopiru glasine o ljudima koji su „bacili oko“ na lokal koji se nalazi u prizemlju zgrad
e - ukazuje Antić.

On dodaje da se udruženje žalilo višim sudskim instancama na odluku Apelacionog suda.


Prema navodima iz Udruženja preduzetnika,  Odeljenje za urbanizam predalo im  je zapisnik na osnovu koga grad potražuje samo llokal u prizemlju, a ne čitavu zgradu.

- Otkud sad ovakva presuda, koja se odnosi na čitavu zgradu, nije mi jasno?

Jedno je sigurno, ukoliko vlast želi da nas iseli iz ove zgrade koju su 1937. godine počeli da grade naši dedovi, moraće to da uradi silom.

Mi imamo tapije kao i ostala dokumenta, na osnovu kojih tvrdimo da je zgrada u vlasništvu zanatlija.

Za sve ove godine nikada nismo plaćali kiriju, samo struju i vodu, zgrada je naša i još uvek postoje i živi svedoci o tome
- kaže Antić.

Zanatski dom osnovan je za potrebe čitavog Pčinjskog okruga, a pored toga, za 99 godina postojanja udruženja, njegovi članovi radili su kako tvrde, samo na promociji grada i na opštedruštvenu korist.

U prizemlju ove zgrade u prostorijama nekadašnjeg bioskopa „Sloboda“, nalazi se „Vranjski izlog“, prodavnica sa odevnim predmetima i suvenirima iz vranjskog kraja, koji se rade na tradicionalan način.

Miodrag Anđelković, idejni tvorac „Vranjskog izloga“, kaže da ne može da shvati da lokalnoj samoupravi ne treba tako nešto, što je godinama služilo promociji Vranja.

- Politika države Srbije i to sa najvišeg nivoa je da se promovišu stari zanati.

Čak je i ministar Ljajić nedavno otvorio u podnožju Avalskog tornja suvenirnicu sa takvim proizvodima, a Vranju tako nešto posle šest godina ne treba.

Zgradu su zidale zanatlije, i bila je na korist čitavog tadašnjeg sreza, a i u decenijama nakon toga, a mi imamo sva potrebna dokumenta da to i dokažemo
- navodi Anđelković.

Prema nekim informacijama u Znatskom domu, grad Vranje namerava da smesti neke svoje službe i sekretarijate.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: