Zašto se Vranje ponovo ZADUŽUJE?

Lokalne vesti - Četvrtak 24.01.2019 - 12:50

Grad Vranje će se u 2019. godini kreditno zadužiti u iznosu od 190 miliona dinara, što će biti iskorišćeno za završetak kapitalnih projekata. Zeleno svetlo treba da da Skupština Grada.

Kostić: Stavaraju se uslovi za nove investicije FOTO: vranje.org.rs Kostić: Stavaraju se uslovi za nove investicije FOTO: vranje.org.rs
Od ukupne sume, 50 miliona su nepovučena sredstva iz kredita od prethodne godine, a 140 miliona dinara je iznos planiranog novog kreditnog zaduženja, kaže u razgovoru za OK Radio Bojan Kostić, gradski većnik za finansije.
 
Sredstva iz kredita će se koristiti za završetak obilaznice u Industrijskoj zoni Bunuševac, rekonstrukciju ulice Bore Stankovića, realizaciju komunalnog programa u Vranju i Vranjskoj Banji, izgradnju Doma kulture u Dubnici, kao i komunalno opremanje zgrada sa stanovima za pripadnike snaga bezbednosti.
 
- Završetak kapitalnih projekata će obezbediti uslove za nove investicije, a ta sredstva će se, kroz poreze na zarade i imovinu, vratiti u gradski budžet.
 
Mi moramo imati novac na raspolaganju kako ne bi bili u blokadi zbog neizmirenih dugovanja u situaciji kada važi uslov da sve mora da se plati u roku od 45 dana, što naročito važi za obilaznicu - naglašava Kostić.
 
To ne znači da će sva planirana sredstva iz kredita biti realizovana tokom 2019. godine, jer će konačan iznos zaduženja zavisiti od stanja gradskih finansija tokom godine, dodaje većnik.
 
Prema njegovim rečima, planira se da rok za vraćanje kredita bude sedam godina, uz grejs period od 12 meseci.
 
- Sredstvima iz novog kredita u iznosu od 17 miliona dinara biće finansiran završetak prve faze izgradnje obilaznice, od Industrijske zone do neradovačkog puta, sa kružnim tokovima, što će koštati ukupno 60 miliona dinara.
 
Najveći deo kredita će biti upotrebljen za rekonstrukciju ulice Bore Stankovića i realizaciju komunalnog programa u Vranju i Vranjskoj Banji - pojašnjava većnik Kostić.
 
On ukazuje da se teži da dođemo u situaciju da lokalna samouprava emituje svoje lokalne obveznice, čijom bi kupovinom građani i privreda imali veći prihod od štednje u bankama, ali to još uvek nije slučaj.
 
O novom kreditnom zaduživanju lokalne samuprave u ovoj godini odlučivaće se na 31. sednici Skupštine grada koja je zakazana za petak, 25. januar.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: