Zaustavili radove na MHE: Stajevčani sprečili polaganje cevi u Tripušnicu

Lokalne vesti - Utorak 15.06.2021 - 10:59

Meštani sela Donji Stajevac kod Trgovišta juče su sprečili spuštanje cevi u reku Tripušnicu i time zaustavili nastavak radova na izgradnji mini-hidroelektrane „Pročovci 3“.

Radovi staju kada se meštani okupe FOTO: Ilustracija/D. Ristić/OK Radio Radovi staju kada se meštani okupe FOTO: Ilustracija/D. Ristić/OK Radio
U odbrani reke Tripušnice meštanima Donjeg Stajevca je juče pomagalo nekoliko aktivista iz Vranja.
 
Inače, Stajevčani nedeljama traže pomoć stručne javnosti i medija, kako bi sprečili postavljanje cevi u reku.
 
Tokom protesta je došlo do verbalnog sukoba meštana i zakonskog zastupnika ove firme Olivera Krstića, koji tvrdi da meštani nemaju pravo da tuda prolaze.
 
Na gradilištu nema table sa podacima o radovima koji se izvode, a okupljeni meštani tvrde da radovi na izgradnji MHE prestaju svaki put kada se okupe.
 
Krstić kaže da ne zna zbog čega se ljudi bune.
 
Samo prave probleme, ne znam šta hoće. Kažu ostaće bez vode, to nije tačno - tvrdi on.
 
Meštani, na drugoj strani, tvrde da je tok reke promenjen, a nije izgrađen obećani most, kao i da na tom prostoru ima nerešenih pravno-imovinskih odnosa.
 
Oni su se početkom maja ove godine obratili Sektoru za inspekcijske poslove Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture dopisom u kom su naveli da se na reci Tripušnici (Pčinja u gornjem toku) izvode radovi koji nisu obeleženi i obezbeđeni, da ne postoji tabla sa informacijama, da su dozvole upitne kao i da nije rađena procena uticaja na životnu sredinu.
 
Krajem meseca su iz Ministarstva dobili obaveštenje da je njihova pritužba u vezi izgradnje MHE na reci Pčinja „bila osnov da ova inspekcija započne kontrolu građevinske inspekcije opštinske uprave opštine Trgovište“.
 
- Nakon utvrđivanja činjeničnog stanja ćemo Vas obavestiti - navodi se u dopisu Ministarstva.
 
U Registru energetskih dozvola Ministarstva rudarstva i energetike, navodi se da je ovom investitoru za MHE "Pročovci 3" snage 910 kW dozvola izdata u novembru 2018. godine.
 
Meštani su ranije za lokalne medije tvrdili da je investitor Oliver Krstić rođak bivšeg predsednika opštine Trgovište, a sada narodnog poslanika Nenada Krstića.
 
Investitor je 4. februara 2020. godine dobio status privremenog povlašćenog proizvođača električne energije.
 
Reka Pčinja, čija je dolina Predeo izuzetnih odlika i pod zaštitom je države, nastaje od nekoliko potoka na zapadnoj padini planine Dukat, teče na zapad pod imenom Tripušnica, sve do ušća sa Lesničkom rekom, odakle nastavlja tok ka zapadu kao Pčinja.
 
Na području Predela izuzetnih odlika "Dolina Pčinje" je ustanovljen režim zaštite nacionalnog, drugog stepena, ali se tiče područja koje obuhvata opštinu Bujanovac, odnosno katastarskih opština Jablanica, Starac i Vogance, kao i prostor oko manastira Prohor Pčinjski.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: