Zbog nelegalne seče nestaju hiljade hektara šume na jugu

Lokalne vesti - Ponedeljak 26.09.2022 - 08:38

Najviše otkrivenih za ova krivična dela evidentirano je na teritorijama područnih policijskih uprava u Vranju, Leskovcu, Nišu, Zaječaru i Novom Sadu, navode za „Politiku“ iz Jedinice za suzbijanje ekološkog kriminala i zaštitu životne sredine.

Foto: OK Radio Foto: OK Radio
Policijski službenici su od početka godine do kraja avgusta podneli 316 krivičnih prijava protiv 253 osobe za izvršenih 317 šumskih krađa u našoj zemlji, podaci su MUP-a Srbije dostavljeni „Politici”.
 
Šumokradice su pod budnim okom policije i inspektora na teritoriji cele zemlje, a iz MUP-a apeluju na građane koji su trpeli štetu da prijave slučajeve nadležnoj policijskoj upravi kako bi inspektori u najkraćem roku uhvatili i procesuirali osumnjičene.
 
Oko administrativne linije sa Kosovom, zbog upada naoružanih bandi šumokradica sa kosovske strane, i malobrojni meštani koji su tu ostali svakodnevno strahuju i za svoju bezbednost. 
 
Nelegalna seča šuma u Kopnenoj zoni bezbednosti izražena je već godinama, a pripadnici MUP-a koji rade u područjima tih policijskih uprava imaju ozbiljan problem sa pustošenjem šuma i šumokradicama. 
 
Na ovom terenu ugrožena je i firma „Srbijašume” koja održava šumske predele.
 
Prema raspoloživim podacima, prošle godine je u Srbiji ilegalno isečeno 19.205 kubika drveta i to najviše ogrevnog lišćara – 11.722 kubika. Šumokradice su 2021. bile najaktivnije u regionu južne i istočne Srbije gde je bespravno posečeno 14.380 kubika, dok je u regionu Šumadije i zapadne Srbije nelegalno oboren 3.961 kubik drveta.
 
Zbog pustošenja šumskog fonda štetu trpi i budžet Srbije, ali i ekologija naše zemlje.
 
Zakon o šumama i Krivični zakonik predviđaju stroge sankcije za šumokradice. 
 
Tako su za pustošenje šuma ili šumsku krađu zaprećene novčana i kazna zatvora od jedne do tri godine, u zavisnosti od količine oborenog drveta.
 
U članu 275 zakonika piše da ko radi krađe obori u šumi, parku ili drvoredu jedno ili više stabala, a količina oborenog drveta je veća od jednog kubnog metra, kazniće se novčano ili zatvorom do jedne godine.
 
Ako je delo učinjeno u nameri da se oboreno drvo proda, ili ako je količina oborenog drveta veća od pet kubnih metara ili ako je delo izvršeno u zaštićenoj šumi, nacionalnom parku ili drugoj šumi sa posebnom namenom, učinilac će biti kažnjen novčano ili zatvorom do tri godine.
 
Prema Zakonu o šumama, novčane kazne za bespravnu seču su od 10.000 do 3.000.000 dinara, u zavisnosti od toga da li šumu seče fizičko lice, preduzetnik ili pravno lice.
 
Prema Nacionalnoj inventuri šuma Republike Srbije iz 2009. godine ukupna površina šuma u Srbiji iznosi 2.252.400 hektara što je 29,1 odsto od ukupne površine teritorije Srbije. 
 
Od toga u državnom vlasništvu je 1.194.000 hektara ili 53 odsto, a u privatnom 1.058.400 hektara ili 47 procenata, navodi se na sajtu „Srbijašume”. Šumovitost Srbije od 29,1 odsto bliska je svetskoj koja iznosi 30 procenata, a znatno je niža od evropske koja dostiže 46 odsto. 
 
Šumovitost u našoj zemlji približna je sa šumovitošću Rumunije (28 odsto), Španije (28,8), Francuske i Grčke (27,9).
 
Uvećanje šumovitosti u odnosu na referentnu 1979. iznosi 5,2 procenta, što je svakako imalo pozitivan uticaj na stanje i kvalitet životne sredine u celini, piše na sajtu „Srbijašume”. 
 
Površina šuma u Srbiji u odnosu na broj stanovnika iznosi 0,3 hektara po stanovniku.
 
Od prošlog do ovog septembra sve je drastično poskupelo, pa i drva za ogrev. 
 
Kubik je pred kraj prošlog leta koštao oko 50 evra u proseku dok mu je trenutna prosečna cena oko 10.000 dinara (od 8.000 do 12.000). 
 
Zato i ne čudi porast broja ilegalne seče šuma, a pre desetak dana je čak zabeležen i slučaj krađe drva iz školskog dvorišta.
 
Ovu „akciju” izveli su tinejdžeri, jedan 18-godišnjak i trojica 16-godišnjaka iz Vranja, protiv kojih je policija podnela krivične prijave. 
 
Oni su iz dvorišta dve osnovne škole u tom gradu ukrali spremna ogrevna drva. 
 
Kako navode iz policije, tinejdžeri su prvo u noći između 12. i 13. septembra ukrali drva, skladištena ispred kotlarnice, iz jednog školskog dvorišta, a u noći između 14. i 15. septembra i iz dvorišta druge osnovne škole. Drva su nađena i vraćena školama.
 
 
OK Radio, Politika

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: