ZC: Edukacija za rad sa MIGRANTIMA i TRAŽIOCIMA AZILA

Lokalne vesti - Subota 02.02.2019 - 12:29

U zdravstvenom centru (ZC) Vranje je održan edukativni skup o radu sa tražiocima azila i migrantima, koji, pod pokrivetljstvom Evropske unije, sprovodi Svetska zdravstvena organizacija.

Edukacija za pružanje kulturno osetljivih usluga FOTO: ZC Vranje Edukacija za pružanje kulturno osetljivih usluga FOTO: ZC Vranje
Upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Jadranka Ajanović je naglasila značaj edukacije i podrške koju ZC Vranje ima, kako od Ministarstva zdravlja Republike Srbije, tako i od Svetske zdravstvene organizacije od početka izbegličke krize i boravka migranata i tražilaca azila na našim prostorima do danas.
 
- Pružanje kulturno osetljivih usluga i prevencija stresa, sagorevanja i sekundarne traumatizacije kod pružalaca usluga čiji su ciljevi obezbeđivanje znanja i veština potrebnih za pružanje adekvatnih, pravovremenih i kulturološki prilagođenih usluga izbeglicama, tražiocima azila i migrantima, kao i znanja i veština potrebnih za zaštitu fizičkog i mentalnog zdravlja pružalaca usluga ono je što je neophodno zdravstvenim radnicima - rekao je dr Predrag Životić, koordinator Svetske zdravstvene organizacije koja ovaj program sprovodi u saradnji sa Mrežom psihosocijalnih inovacija.
 
- Edukacija za pružanje kulturno osetljivih usluga i prevenciju stresa, sagorevanja i sekundarne traumatizacije kod pružalaca usluga posebno je važna danas kada migranti postaju integralni deo našeg sistema, čak i kada govorimo o jednoj ili dve osobe koje su dva ili više meseca hospitalizovane ili im se pružaju usluge rehabilitacije u bolnicama u Srbiji - istakla je doktorka psihologije dr Maša Vukčević Marković.
 
- Zato i mehanizmi prevladavanja i značaj prevencije jesu važni kao i zaštitni faktori i faktori rizika za sagorevanje i sekundarnu traumatizaciju imaju posebnu ulogu za zdravstvene radnike kako bi im omogućili da adekvatno odgovore na potrebe i izazove koje sa sobom nosi aktuelna situacija u vezi sa izbegličkom krizom - mišljenje je doktorke psihologije, Jovane Bjekić.
 
Edukacija za pružanje kulturno osetljivih usluga i prevenciju stresa, sagorevanja i sekundarne traumatizacije kod pružalaca usluga je jedna od aktivnosti programa podrške Evropske unije upravljanju migracijama u Republici Srbiji.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: