ZC: Pojedinci prave propuste, a sistem funkcioniše

Lokalne vesti - Četvrtak 22.03.2018 - 13:04

Menadžment Zdravstvenog centra Vranje još uvek nije ništa zvanično dobio od Ministarstva zdravlja o uvođenju „vanrednih mera i prinudne uprave“, već je najavljen dolazak zdravstvene inspekcije koja bi trebalo da utvrdi činjenično stanje u vezi poslednjeg dešavanja kada je došlo do smrti ploda pacijentkinje Jelene Đorđević, pre nego što se porodila carskim rezom.

Menadžment ZC podnosi izveštaj javnosti. Foto: S.Tasić/OK Radio Menadžment ZC podnosi izveštaj javnosti. Foto: S.Tasić/OK Radio

Dragan Veličković, direktor ZC Vranje, saopštio je da su preduzete sve mere kako bi pojedinci iz ove ustanove, koji su eventualno napravili propust u tri slučaja kada je došlo do smrti pacijenata, budu kažnjeni po zakonu.

Veliličković  smatra i da se u medijima smišljeno vodi kampanja protiv ZC Vranje, kako bi se javnosti predstavilo da  zaposleni u ovoj ustanovi rade neodgovorno.

- Gro je optužbi na račun ZC - a sa zamenom teza kojima se nastoji da se prikaže da ZC ne funkcioniše.

Ovo je ustanova koja je regionalnog karaktera i koja radi 24 časa dnevno.

U slučaju pogibije pacijenta Gorana Mitića koji je prevožen vozilom hitne  pomoći, svo osoblje koje je učestvovalo u prevoženju je dalo izjave  i taj slučaj je na sudu.

Takođe u slučaju smrti Vesne Zdravković, koja je preminula na odeljenju HMP,  kada je odbijen izlazak na teren, jer  medicinski tehničar nije obavestio dežurnu ekipu hitne pomoći, preduzete su sve zakonske mere.

U oba slučaja pokrenut je i disciplinski postupak, a formirana je komisija za unutrašnji vanredni stručni nadzor 
- navodi Veličković.

On dodaje i da se za treći slučaju, koji se nedavno desio, kada je pacijentkinja Jelena Ivanović, rodila mrtvo dete, očekuje dolazak zdravstvene inspekcija, koja bi trebala da utvrdi činjenično stanje u vezi ovog događaja i naloži mere koje bi trebalo preduzeti prema odgovornim licima.

- Poražavajuće je da se ovako nešto dešava i to u isto vreme kada se vodi kampanja na nacionalnom nivou za povećanje nataliteta.

Obdukcija nad plodom je u toku,  i tek nakon tih rezultata moguće je govoriti o tome šta je uzrok smrti
- pojašnjava Veličković.

Menadžment zdravstvenog centra Vranje je saglasan sa tim da problemi u ZC postoje, koji su najviše nasleđeni iz prethodnog perioda, ali ima i onih koji su uslovljueni  limitom koji Ministarstvo zdravlja postavlja po broju zaposlenih lekara, medicinskog osoblja i tehničke podrške u opremi i infrastrukturi.

Takođe, Veličković je preneo da je izrevoltiran ponašanjem pojedinih medija, koji kako je naveo, iz njima znanih razloga imaju nešto protiv ZC i pokušavaju da ga predstave u lošem kontekstu, iako, po tvrdnji Veličkovića, to nije tako.

On nije želeo da javno kaže o kojim medijima je reč, ali je pozvao pacijente koji su nezadovoljni radom zaposlenih u ZC to njemu lično ili nadležnim službama prijave.

Menadžment ZC je preneo da veoma žali i saučestvuje u bolu sa porodicama čiji su najmiliji izgubili živote  u događajima koji su se zbili u protekla tri meseca, a o kojima je na ovoj konferenciji za medije  bilo reči.

 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: