ZC Vranje: Do sada više od HILJADU DECE pozitivno na KOVID-19, poslednji slučaj ove nedelje

Lokalne vesti - Četvrtak 22.07.2021 - 11:59

U periodu od 30. marta 2020. do 21. jula 2021. godine, u dečijoj Kovid ambulanti registrovano je 1.125 deteta pozitivno na Kovid 19, saopšteno je iz Zdravstvenog centra (ZC) Vranje.

Vakcina se prvo preporučuje deci koja boluju od hroničnih bolesti FOTO: ZC Vranje Vakcina se prvo preporučuje deci koja boluju od hroničnih bolesti FOTO: ZC Vranje
U dečijoj Kovid ambulanti ZC Vranje, od proglašenja epidemije virusa korona, pregeledano je 13.560 dece, od čega je na dalje lečenje upućeno je njih 358-oro
 
- Od sredine maja do 20. jula ove godine nismo imali decu kod kojih je registrovan korona virus. 
 
U toku ove nedelje jedno dete je imalo pozitivan test na kovid 19, sa blažom kliničkom slikom je i ovo dete je uz konstantno praćenje kroz Kovid ambulantu na kućnom lečenju uz propisanu terapiju i stabilnog je stanja - rekla je dr Marina Džikić, specijalista pedijatrije i upravnica Doma zdravlja. 
 
Dr Džikić navodi da su se, nakon potvrde Agencije za lekove i medicinska sredstva Srbije da se „Fajzerova“ vakcina može koristiti kod populacije uzrasta od 12 do 15 godina, stekli svi zakonski uslovi i stručni kriterijumi koji se odnose na bezbednost i efikasnost vakcine
 
Shodno tome kompletirani su svi postupci na pedijatriji u ZC Vranje, u skladu sa svim telima nadležnima za imunizaciju dece ovog uzrasta, dodala je ona.
 
Vakcina se prvo preporučuje deci koja boluju od hroničnih bolesti.
 
- Ovim prilikom želim da se obratim našim majkama i očevima da svi oni koji imaju decu uzrasta od 12 do 15 godina i koja boluju od hroničnih bolesti, dijabetesa, sa urođenim srčanim manama, neurološkim oboljenjima, decu koja su gojazna, treba da svoju decu dovedu da prime vakcinu protiv Kovida 19.
 
Pre vakcinacije Fajzerovom vakcinom, potreban je pregled od strane pedijatra, lekara koji leči dete, i obavezna je saglasnost koju potpisuju roditelji deteta. 
 
Nakon dobijanja izveštaja od pedijatra dete može da se vakciniše na glavnom vakcinalnom punktu u Sporstkoj hali - kazala je dr Marina Džikić.
 
- Kao dugogodišnji pedijatar sa velikim radnim iskustvom, odgovorno tvrdim da vakcine imaju ogroman značaj u suzbijanju i širenju teških zaraznih bolesti.
 
Tu mislim i na aktuelnu masovnu imunizaciju stanovništva protiv Kovida 19 i otuda i naš konstantni poziv svima koji se nisu vakcinisali da dođu i prime vakcinu - poručila je upravnica Doma zdravlja Vranje, dr Marina Džikić.
 
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar:
Mila
22.07.2021. , 12:47
Kako vas nije sramota? Od sredine maja niste ni testirali decu. A bilo je temperatura i prehlada. Imam dokaz da ste dete koje niste testiralu pustili sa izvestajem test negativan. Nece vama Bog da sudi vec kuka i motika.