ZC Vranje: Novi rentgen za rasterećenje VELIKIH GUŽVI

Lokalne vesti - Subota 04.07.2020 - 16:08

Poslednjih sedam dana, kovid odeljenjima ZC Vranje dnevno se javi i do 200 pacijenata.

Antić: Dobro organizovan rad u kovid bolnicama FOTO: D. Ristić/OK Radio Antić: Dobro organizovan rad u kovid bolnicama FOTO: D. Ristić/OK Radio
- Prema potrebi, mi smo povećavali broj medicinskog osoblja, jer se tu javljaju svi pacijenti sa respiratornim smetnjama sličnim koroni.
 
Trenutno imamo po četiri ekipe u prepodnevnoj i popodnevnoj smeni u kovid ambulanti u zgradi ATD-a.
 
Gužve se stvaraju jer pacijenti tu dobijaju kompletan tretman, pregled lekara, radi se rentgen i laboratorijske analize, kao i PCR i brzi testovi – kaže direktorka ZC Vranje dr Ljiljana Antić.
 
Problem je bio i dotrajali rentgen aparat na kojem je moralo da se radi i do 170 snimaka dnevno.
 
Nakon reakcije ministarstva, dobijen je novi, digitalni rentgen aparat, tako da su sada oba aparata u funkciji.
 
- To se već oseća i današnji izveštaji kažu da su gužve malo manje nego prethodnih dana – kaže dr Antić.
 
Kako su kapaciteti dve postojeće kovid bolnice od 110 ležajeva popunjeni, otvorena je i treća, na odeljenju fizikalne medicine.
 
Kapacitet ove bolnice je 35 kreveta, a tu je angažovano pet medicinskih timova.
- Danas (u subotu) je bilo primedbi pacijenata da se ne rade PCR testovi; to je stoga što laboratorija „Vatreno oko“ ne radi nedeljom, tako da ćemo sutra ponovo uzimati uzorke i poslati ih u ponedeljak – kaže direktorka Ljiljana Antić.
 
Kod hospitalizovanih kovid pacijenata uglavnom su prisutni lakši i srednji oblici bronhopneumonija, dok se teži slučajevi šalju u Klinički centar u Nišu.
 
Jedan broj pacijenata je zbrinjen i u Bolnici za plućne bolesti u Surdulici, dok se asimptomatski slučajevi i pacijenti sa  blagom kiničkom slikom upućuju u kućnu izolaciju od 14 dana, dodaje direktorka Antić.
 
- Trenutno imamo 19 medicinskih sestara i nekoliko doktorica zaraženih virusom korona, više njih se nalazi u samoizolaciji, a tri lekara su u kovid bolnici – navodi dr Antić.
 
Ona ukazuje da proteklo iskustvo pomaže medicinskom osoblju da se dobro organizuje u slučaju povećanog broja zaraženih i da dobro organizuje rad u kovid bolnicama.
 
Direktorka dodaje da ima dovoljno PCR i brzih testova, a lekar procenjuje koji od ta dva testa će se raditi.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: