ZDRAVKOVIĆ: Brinemo o siromašnima u Hanu

Lokalne vesti - Četvrtak 03.12.2020 - 13:39

Opština Vladičin Han izdvaja značajna sredstva za socijalna davanja, ali sprovodi i niz aktivnosti na poboljšanju društvenog položaja marginalnih društvenih grupa.

Ivana Zdravković. Foto: Privatna arhiva Ivana Zdravković. Foto: Privatna arhiva

Ivana Zdravković, većnik za socijalnu zaštitu i pitanja nacionalnih  manjina, pojašnjava da se radi na obrazovanju, stambenom zbrinjavanju i zapošljavanju pripadnika najugroženijih društvenih grupa.

OK Radio: Koje su najbitnije aktivnosti koje je u proteklom periodu opština Vladičin Han sprovela na polju socijalne zaštite i brige o ugroženim društvenim grupama?

Zdravković: Opština Vladičin Han jednako brine i o tek rođenim bebama, ali i o najstarijim stanovnicima. Izdvajaju se sve veća sredstva za najraznovrsnije vidove socijalne podrške.

Nabrojaću samo neke od vrsta socijalne podrške i pomoći, to su pomoć bebama, briga o straima, podrška osobama sa invaliditetom, studentske i učeničke stipendije, unapređenje položaja Roma, podrška deci i porodicama sa decom.

U većinu aktivnosti uključeni su Centar za socijalni rad i Crveni krst.

Tokom 2020. godine za ovaj vid podrške izdvojeno je nešto više od 36 miliona dinara.

OK Radio: Do pre nekoliko godina opština Vladičin Han bila je među najnerazvijenijima u Srbiji, sada beleži ekonomski rast, rast plata, kao i druge pozitivne ekonomske parametre. Kako ste uspeli da sve to premostite, gledano iz ugla socijalnih davanja?

- Značajno je popravljen životni standard građana jer se prethodnih godina radilo na zapošljavanju, infrastrukturi, razvoju poljoprivrede i sela, uspešno se radilo i sa različitim donatorima, kako domaćim, tako i stranim.

Do značajnih promena doprineo je timski rad svih javnih i privatnih preduzeća i delovalo se u svim pravcima.

Uloženo je u predškolsku ustanovu, u sve škole na teritoriji opštine, ulagalo se u infrastrukturu, vodovodne i kanalizacione mreže, otvorene su brojne fabrike, a među njima je najveća “Teklas”, koja zapošljava najveći broj radnika na teritoriji opštine Vladičin Han.

Značajan pomak načinjen je i ulaganjem u poljoprivredu, kako iz budžeta opštine Vladičin Han, tako i kroz različite investicione fondove.

Sve ovo su karike juednog lanca koji je sve jači, a iza svih ovih rezultata, stoji armija ljudi koja je radila i gradila da bi Vladičin Han bio danas ono što jeste.  

OK Radio: Kakvu socijalnu politiku danas vodi Vladičin Han, s obzirom da svi parametri pokazuju da je smanjena nezaposlenost?

- Romi su najugroženija grupa stanovništva na teritoriji opštine Vladičin Han. Prema zvaničnom popisu broj Roma je 1.503 ljudi.

Zapošljavanje Roma je jedan od naših najvećih problema i veliki broj njih je na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Poslovi koje oni obavljaju su uglavnom javni radovi.

Većina Roma pripada grupi nekvalifikovanih radnika i uglavnom se bave sakupljanjem sekundarnih sirovina, sezonskim radom u poljoprivredi i muzikom.

Nekako bih izdvojila ovo bavljenje muzikom jer je Vladičin Hana poznat po brojnim trubačkim orkestrima koji su veoma uspešni u svom poslu.

Pripadnici romske nacionalnosti uglavnom primaju socijalnu pomoć i dobro su upoznati sa vrstom pomoći koju mogu ostvariti preko Centra za socijalni rad.

Uključeni su i pedagoški asistenti, kako u pretškolskim ustanovama,  a i u školama. Oni rade na buđenju svesti o obrazovanju i školovanju romske dece, tako da je i tu u segmentu obrazovanja postignut značajan rezultat, što ranije nije bio slučaj.

Imamo i fakultetski obrazovane Rome, a postoji i Udruženje Roma intelektualaca, ali postoje i druga udruženja koja rade na  na poboljšanju položaja Roma.

Takođe, Help svake godine sprovodi program koji je dosta namenjen Romima.

Radi li se nešto po pitanju njihove prekvalifikacije?

- Help radi u raznim segmentima, pa i sa Romima, bilo na obrazovanju, rade i na zapošljavanju, podstiču ih da sami pokrenu svoj biznis, kao i da se za određenu oblast kvalifikuju.

Kakvi su planovi za dalje smanjenje siromaštva?

- Premma sadašnjim najavama sredstva za socijalna davanja iz budžeta opđštine nisu smanjena.

Baš zbog situacije sa kovidom, uzimaju se dodatna sredstva, neke rezerve, kako bi se pomoglo ugroženim grupama.

Deljeni su paketi za penzionere, za marginalizovane grupe, žene, samohrane majke, tako da je opština priskakala kad god je bilo potrebe, a naročitoo ove godine zbog čitave situacije.

Ovaj tekst proizveden je uz pomoć i podršku opštine Vladičin Han u okviru projekta „Informisanjem ka unapređenju položaja socijalno ugroženih građana“. Sadržaj ovog teksta i stavovi izneti u njemu isključiva su odgovornost OK Radija i ne izražavaju stavove i mišljenja opštine Vladičin Han.




 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: