Zdravlje bubrega svima i svuda

Lokalne vesti - Četvrtak 14.03.2019 - 10:18

Cilj obeležavanja Svetskog dana bubrega u Vranju je povećanje znanja i svesti o faktorima rizika za nastanak bolesti bubrega koje su česte, opasne, ali izlečive.

Promocija zdravih stilova života. Foto: S.Tasić/OK Radio Promocija zdravih stilova života. Foto: S.Tasić/OK Radio

Radi se i na promociji zdravih stilova života koja uključuje pre svega pravilnu ishranu, redovnu kontinuiranu fizičku aktivnost, život bez duvanskog dima i bez zloupotrebe alkohola što predstavlja odgovorno zdravstveno ponašanje svakog pojedinca prema sopstvenom zdravlju odnosno primarne preventivne mere koje mogu da pomognu u sprečavanju nastanka ovih bolesti.

Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom skreće pažnju na laku dostupnost osnovnih preventivnih dijagnostičkih procedura koje podrazumevaju redovnu kontrolu krvnog pritiska i laboratorijske analize krvi i urina na osnovu kojih mogu da se otkriju prvi znaci bolesti što bi dalo veću šansu za izlečenje ili usporenje napredovanja bolesti bubrega odnosno sprečavanje komplikacija.

Povodom obeležavanja svetskog dana bubrega pod sloganom „Zdravlje bubrega svima i svuda”, Centar za prevenciju sa polivalentnom patronažom će intenzivirati zdravstveno-promotivne i zdravstveno-preventivne aktivnosti, a u četvrtak 14. marta 2019. godine od 10 časova u glavnom holu Doma zdravlja Vranje će organizovati besplatne preventivne preglede za sve zainteresovane građane koji će podrazumevati merenje nivoa šećera iz kapilarne krvi kao i krvnog pritiska uz podelu zdravstveno-edukativnog materijala i saveta od strane zdravstvenih radnika u vezi zdravih stilova života.
 

OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: