Zeleni koridor na Preševu: Brži protok robe zbog PANDEMIJE

Lokalne vesti - Utorak 14.04.2020 - 10:36

Granični prelaz Preševo se od ponedeljka nalazi u sistemu zelenih korodora koji omogućavaju brži protok neophodne robe tokom pandemije virusa korona.

Preševo među prioritetima FOTO: D. Ristić/OK Radio Preševo među prioritetima FOTO: D. Ristić/OK Radio
CEFTA sekretarijat najavio je da od ponedeljka, 13. aprila, počinje implementacija sistema zelenih koridora na određenim graničnim prelazima u okviru CEFTA regiona, a kada ispune propisane tehničke uslove, u ovaj sistem biće uključeni i drugi prelazi, saopštila je Privredna komora Srbije.
 
Sistem zelenih koridora uspostavlja se kako bi se olakšao promet i trgovina robom u regionu, u uslovima znatno usporenog transporta zbog dodatnih mera zaštite granica i stanovništva od pandemije virusa Covid 19.
 
Zeleni koridori predstavljaju sistem graničnih prelaza pod posebnim režimom, na kojima će se carinske i druge procedure odvijati ubrzano
 
Granični prelazi u ovom režimu otvoreni su 24 sata dnevno, sedam dana u nedelji, a u Srbiji će u ovom režimu raditi prelazi Sremska Rača, Preševo, Gostun i Merdare.
 
Granični prelazi i zelene trake u okviru ovog sistema otvoreni su za sve vrste robe, dok je za proizvode koji imaju poseban humanitarni značaj uspostavljen dodatni režim prethodne najave, koji obezbeđuje poseban prioritet na graničnim prelazima duž zelenih koridora.
 
U ovaj režim uvršteni su pojedini proizvodi namenjeni ishrani ljudi i životinja, kao i lekovi, medicinska i zaštitna oprema, neophodni u suzbijanju i zaštiti stanovništva od Covid 19 epidemije.
 
Predsednik Privredne komore Srbije i Komorskog investicionog foruma Zapadnog Balkana Marko Čadež uputio je krajem marta apel predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Lajen, da se Zapadni Balkan uključi u tzv. sistem "zelenih koridora" EU, koji olakšava i ubrzava transport robe.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: