Zimske zadušnice: Šta treba da uradimo za spomen na drage pokojnike

Lokalne vesti - Petak 05.03.2021 - 11:57

Srpska pravoslavna crkva sutra obeležava velike zimske zadušnice.

Posle liturgije u crkvi se služi parastos FOTO: D. Ristić/OK Radio Posle liturgije u crkvi se služi parastos FOTO: D. Ristić/OK Radio
Vernici Srpske pravoslavne crkve širom sveta sutrašnji dan posvećuju sećanju na najbliže preminule srodnike i drag pokojnike, obilazeći njihove grobove. 
 
u svim pravoslavnim hramovima služi se zaupokojena liturgija na kojoj se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana.
 
Ukoliko neko od vernika želi da da imena za proskomidiju, potrebno je da na liturgiju dođe u ranim jutarnjim satima, pre početka liturgije i imena preda pomoćniku sveštenika koji će ih uneti u oltar.
 
U crkvu na liturgiju potrebno je poneti malo kuvanog žita, malo crnog vina, malu sveću za žito, manju sveću za svakog upokojenog ili jednu veću za sve, spisak imena vaših upokojenih rođaka i prijatelja i skroman novčani prilog prema svojim mogućnostima.
 
Posle liturgije u crkvi se služi parastos na kome se čitaju imena upokojenih pravoslavnih hrišćana, koja smo pripremili, i na kraju se vinom preliva žito
 
Uz imena se najčešće prilaže skroman novčani prilog, kao naša žrtva za pokoj duša naših pokojnika za koje se molimo.
 
Posle parastosa se ide do grobova pokojnika, gde se pale sveće i uređuju grobovi
OK Radio

Vrati se na kategoriju Lokalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: