Lekari upozoravaju na pogoršanje epidemiološke situacije, u sredu zaseda Krizni štab

Nacionalne vesti - Utorak 27.07.2021 - 11:57

Kako RTS saznaje, u sredu će biti održana sednica Kriznog štaba za borbu protiv koronavirusa.

FOTO: Screenshot FOTO: Screenshot
Državni sekretar u Ministarstvu zdravlja Mirsad Đerlek kaže za RTS da je trenutna epidemijska situacija u Srbiji kompleksna i da za mesec dana može biti zabrinjavajuća. Poručuje da je vrlo rizično nevakcinisan čekati delta soj i jesen.
 
Objasnio je za koje građane se preporučuje treća doza vakcine, ali i istakao da svi mogu da se jave i prime treću dozu.
 
Epidemiolog i član Kriznog štaba Predrag Kon ističe da je epidemiološka situacija pogoršana i da će se i dalje pogoršavati, kao i da očekuje da će tokom ove nedelje broj novozaraženih na dnevnom niovu preći broj od 300.
 
Navodi da će u narednom periodu sigurno doći i do četvorocifrenog broja novozaraženih na dnevnom nivou, da je sada hospitalizovano oko 300 osoba, ali da ne očekuje pritisak na zdravstveni sistem kao što je bio kada smo imali više od 9.000 hospitalizovanih.
 
Svetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštila je da se tempo širenja koronavirusa ubrzao u nekim zemljama, pa tako prema podacima zasnovanim na izveštajima nacionalnih agencija Grčka i Kipar imaju najveću stopu zaraze od početka pandemije, dok Španija i Portugal registruju najveći broj infekcija identifikovan u poslednjih šest meseci, piše Tas.
 
 
"Moderna" ispituje vakcinu i na deci mlađoj od 12 godina
 
Američka farmaceutska kompanija "Moderna" je saopštila da planira da proširi obim svog ispitivanja vakcine protiv kovida 19 i na mlađu decu, kako bi bolje otkrila retke neželjene efekte, kao što je neka vrsta upale srca o kojoj su nedavno izvestile američke zdravstvene vlasti.
 
U saopštenju kompanije se navodi da je u pregovorima sa američkom Administracijom za hranu i lekove o uključivanju većeg broja učesnika u studiju koji su mlađi od 12 godina, prenosi AP.
 
Planirano je testiranje vakcine na oko 7.000 dece, od kojih neka imaju i 6 meseci.
 
Najava dolazi u trenutku kada se broj slučajeva zaraženih kovidom povećava u SAD, a škole se pripremaju za doček učenika.
 
Istovremeno, regulatori nastavljaju da razmatraju slučajeve retkog oblika upale srca poznatog kao miokarditis, koji je zabeležen kod malog broja tinejdžera koji su dobili injekcije "Moderne" ili "Fajzera".
 
Američki zvaničnici i nezavisni medicinski stručnjaci saopštili su prošlog meseca da su koristi od vakcina znatno veće od rizika od neželjenih efekata, koji su zabeleženi kod nekoliko stotina ljudi mlađih od 30 godina.
RTS, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: