U petak stupaju na snagu izmene zakona-počinje oduzimanje vozila zbog najtežih prekršaja u saobraćaju

Nacionalne vesti - Sreda 13.09.2023 - 09:50

Srbija je dobila izmenjeni Zakon o bezbednosti saobraćaja na putevima, nakon što su i poslanici u Skupštini Srbije prošle nedelje usvojili predložene izmene i dopune ovog dokumenta, i samim tim stekli su se uslovi da počnu da se primenjuju odredbe na osnovu kojih će se oduzimati vozila zbog najteže učinjenih prekršaja.

Foto:Mup Srbije Foto:Mup Srbije
Zakon je Skupština Srbije usvojila u sredu, 6. septembra, a odmah sutradan je objavljen u Službenom glasniku. Počinje da se primenjuje 8 dana od dana objave, odnosno u petak, 15. septembra.
 
Odredbe članova koji se odnose na finansiranje bezbednosti saobraćaja počinju da se primenjuju od 1. januara 2024. godine.
 
Oduzimanje vozila omogućeno je izmenom člana 295.  .
 
U starom se navodilo da "policijski službenik može u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, radi dokumentovanja i dokazivanja prekršaja i drugih delikta, privremeno, a najduže 24 sata, od učinioca prekršaja, odnosno drugog delikta, oduzeti ispravu podobnu za dokazivanje protivpravnog ponašanja.
 
Oduzetu ispravu iz stava 1. ovog člana teritorijalno nadležna organizaciona jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon isteka roka iz stava 2. ovog člana, bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizičkom licu od koga je oduzeta isprava po propisima koji važe za lično dostavljanje."
 
Izmenjeni član 295 umesto isprave, propisuje oduzimanje predmeta, odnosno vozila, od vozača koji je u poslednje dve godine osuđivan za teže prekršaje.
 
- Policijski službenik će u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, od učinioca težeg prekršaja iz oblasti bezbednosti javnog saobraćaja na putevima, koji je u poslednje dve godine pravnosnažno osuđivan za teže prekršaje iz ove oblasti, privremeno oduzeti predmet koji je bio upotrebljen za izvršenje tog prekršaja - navodi se u Nacrtu a zatim dodaje:
 
- Policijski službenik može u kontroli saobraćaja, odnosno u vršenju nadzora, privremeno, od učinioca prekršaja oduzeti predmet podoban za dokazivanje protivpravnog ponašanja.
 
Troškove nastale u vezi sa čuvanjem privremeno oduzetog predmeta snosi lice od koga je predmet oduzet.
 
Kako je ranije za Telegraf.rs objasnio direktor Agencije za bezbednost saobraćaja Branko Stamatović vozila će se oduzimati onim vozačima koji su zatečeni u vršenju težeg prekršaja a ustanovi se da su u protekle dve godine pravnosnažno osuđeni za najmanje dva teža prekršaja.
 
- U takvim slučajevima policijski službenik će moći da privremeno oduzme vozilo kojim je učinjen prekršaj na licu mesta do okončanja postupka pred nadležnim sudom koji može da traje i do godinu dana, nekada i više - objašnjava Stamatović.
 
Oduzeti predmet iz stava 2. ovog člana teritorijalno nadležna organizaciona jedinica ministarstva nadležnog za unutrašnje poslove, nakon isteka roka od 24 časa, bez odlaganja dostavlja pravnom, odnosno fizičkom licu od koga je predmet oduzet, osim ako zakonom nije drugačije određeno.
 
Izmenama i dopunama regulisan je i uvoz oldtajmera, vožnja trotineta, a i donete su izmene u vezi sa tehničkim pregledom vozila koji su imali sitne prepravke. Pored toga spuštena je i granica za dobijanje vozačke dozvole za C i D, sa 24 na 21 godinu za autobus a sa 21 na 18 za C kategoriju.
 
Spisak prekršaja zbog kojih bi vozači mogli da ostanu bez vozila 
 
1. Vožnja pod dejstvom alkohola sa više od 1,2 promila
 
2. Odbijanje alkotestiranja ili drogatestiranja
 
3. Prekoračenje brzine za više od 80 km/č van naselja
 
4. Prekoračenje brzine za više od 70 km/č u naselju
 
5. Prekoračenje brzine za više od 60 km/č u zoni škole ili zoni "30"
 
6. Prekoračenje brzine za više od 50 km/č u zoni usporenog saobraćaja
 
7. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu vozača
 
8. Prevoz deteta mlađeg od 12 godina na mestu koje nije predviđeno za sedenje (prtljažnik, instrument tabla, zadnja polica, spoljni delovi vozila i sl.)
 
9. Prolazak kroz najmanje dva crvena svetla na semaforu u razmaku kraćem od 10 minuta
 
10. Preticanje kolone vozila preko neisprekidane (pune) linije
 
11. Vožnja bez položene ijedne vozačke kategorije
 
12. Vožnja tokom mere zabrane upravljanja vozilom
 
13. Vožnja nakon oduzimanja vozačke dozvole zbog nakupljenih kaznenih poena
 
14. Vožnja za vreme privremenog isključenja iz saobraćaja
 
15. Vožnja noću na neosvetljenom putu bez ijednog uključenog svetla na vozilu
 
16. Preticanje ili obilaženje vozila koje se zaustavlja ili se zaustavilo radi propuštanja pešaka na pešačkom prelazu
 
17. Preticanje kolone pod pratnjom
 
18. Nepropuštanje vozila pod pratnjom
OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: