Upozorenje iz CERT-a o prevarama na Viberu

Nacionalne vesti - Petak 15.12.2023 - 10:02

Nacionalni CERT Republike Srbije obaveštava i upozorava sve korisnike da je aktuelna fišing kampanja na Viber-u koju karakterišu linkovi koji počinju sa tekstom “https://www.viber.com/activate_secondary/". Ukoliko primite poruku sa ovakvim sadržajem, preporuka Nacionalnog CERT-a je da ne pristupate linkovima iz poruke jer na taj način možete kompromitovati svoj nalog na Viber-u.

Foto:Logo Foto:Logo
Klikom na link omogućavate napadaču da registruje svoj uređaj kao dodatni uređaj za pristup vašem Viber nalogu, čime dobija mogućnost da čita vaše poruke, pristupa vašoj listi kontakata i da se lažno predstavlja u vaše ime.
 
Da biste bili zaštićeni najbitnije je da znate sledeće:
 
Ne otvarajte sumnjive linkove.
Ako dobijete poruku sa linkom koju niste očekivali ili koja izgleda neobično, nemojte je otvarati.
Potvrdite izvor: Ako vam neko od vaših kontakata pošalje link, proverite sa njim putem drugog načina komunikacije da li je zaista imao nameru da vam pošalje taj link.
Koristite zvanične linkove: Uvek koristite zvaničnu veb lokaciju ili aplikaciju Viber za sve neophodne radnje u vezi sa nalogom.
Redovno ažurirajte Viber aplikaciju.
Kako postupiti ukoliko dođe do kompromitacije?
 
Ukoliko dođe do ove kompromitacije, da biste deaktivirali pristup vašem Viber nalogu na drugim uređajima (računarima ili tabletima), potrebno je da na vašem mobilnom telefonu preduzmete sledeće radnje:
 
Otvorite Viber aplikaciju na svom mobilnom uređaju.
Izaberite opciju More (Još) u donjem desnom uglu ekrana kako biste pristupili meniju.
Izaberite opciju Settings (Podešavanja) da biste pristupili postavkama podešavanja.
Izaberite Account (Nalog).
Izaberite Desktop and Tablets (Desktop i tablet), na ovaj način ćete pristiputi listi uređaja na kojima je aktivan vaš Viber nalog.
Sa ponuđene liste potrebno je izabrati uređaj koji želite da deaktivirate.
Potvrdite deaktivaciju kada se to od vas zatraži.
Primenom navedenih koraka možete ukoloniti vaš Viber nalog sa odabranih uređaja i na taj način onemogućiti korišćenje svog naloga na nekom od njih.
OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: