20 godina posle: "Kasnimo, ali nismo zakasnili"

Nacionalne vesti - Nedelja 24.03.2019 - 12:28

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije ( KCS) Danica Grujičić izjavila je da bombardovanjem 1999. godine nije cela Srbija zagađena.

Bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva FOTO: Printscreen Bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva FOTO: Printscreen
Ona je dodala da mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno.
 
Kako je rekla za RTS, moraju se gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva.
 
Ako pogledate stanovništvo Srbije, 7,2 miliona iz 2010. po popisu, moramo biti svesni činjenice da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog obolelog od malignih bolesti, rekla je Grujičićeva.
 
"Ono što smo kao kliničari primetili, to je da se određene vrste tumora koje su se javljale isključivo kod ljudi od pedeset ili šezdeset godina - sada javljaju kod dece", dodala je Danica Grujičić.
 
Ona je rekla i da su se u jednom periodu, od 2008. do 2012. godine, drastično pogoršali rezultati lečenja dece.
 
Prema njenim rečima, mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno.
 
"Ne možete gledati celu populaciju, morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, svako postrojenje koje je bilo na mapi hazarda", rekla je Grujičićeva.
 
Ako se desi poplava, zemljotres, bombardovanje, oslobađaju se tada toksične materije iz tih postrojenja i u određenom regionu se pravi ekološka katastrofa, pojasnila je.
 
"Nije cela Srbija zagađena, ono što nijedna vlast nije uradila posle 1999. godine jeste metodična i tačna naučna analiza, što znači imali smo postrojenje tu i tu, toliko i toliko toksičnih materija", rekla je Danica Grujičić, koja je dodala da postoje priznate matematičke modele na osnovu kojih može da se izračuna koliko je bilo toksičnih materija.
 
"Kasnimo, ali nismo zakasnili", zaključila je Grujičićeva.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: