Advokati danas i sutra obustavljaju rad u svim postupcima

Nacionalne vesti - Sreda 20.10.2021 - 12:28

Advokati u Srbiji danas i sutra, 20. i 21. oktobra, obustavljaju rad u svim postupcima u znak protesta zbog pravnog stava Vrhovnog kasacionog suda o naplati troškova obrade kredita.

Štrajk as ciljem skretanja pažnje javnosti FOTO: Logo Štrajk as ciljem skretanja pažnje javnosti FOTO: Logo
Obustava se odnosi i na tzv. pritvorske predmete, postupke prema maloletnicima i postupke po privremenim merama, navodi se u odluci Advokatske komore Srbije (AКS).
 
U toku obustave rada advokati mogu da sačinjavaju pismene podneske koji su vezani za rok i u situaciji kada bi stranka izgubila pravo na podnošenje pravnog sredstva ili bi joj bila naneta nenadoknadiva šteta.
 
Gradjansko odeljenje Vrhovnog kasacionog suda (VКS) usvojilo je 16. septembra dopunu pravnog stava o dozvoljenosti ugovaranja troškova kredita, kojoj se advokatura protivi.
 
AКS je ocenila da je dopuna pravnog stava VКS u suprotnosti sa dosadašnjom praksom ovog suda i obrazloženjima revizijskih odluka, a takodje da direktno narušava pravnu sigurnost građana i stvara mogućnost različitih tumačenja i odluka nižestepenih sudova.
 
Predsednica AKS-a Jasmina Milutinović izjavila je ranije agenciji Beta da je Upravni odbor AKS odluku o štrajku doneo sa ciljem da ponovo obavesti javnost o tome kakav je problem proizveden spornim obrazloženjem stava VKS, ali i da je cilj da se građani upoznaju sa stavovima AKS i s tim šta će Komora u narednom periodu raditi.
 
„Možda postoji neki razlog zbog čega to obrazloženje dopune stava nama nije jasno, ali ne postoji to samo u advokaturi, nego postoji i u pravosudju. Odgovorno tvrdim da većina sudija nižestepenih sudova, prvostepenih i drugostepenih, odlaže ove predmete za posle Nove godine jer ne znaju šta da rade“, rekla je ona.
Beta, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: