Advokati najavili ŠTRAJK zbog ubistva Ognjanovića

Nacionalne vesti - Nedelja 29.07.2018 - 10:00

Zbog ubistva advokata Dragoslava Ognjanovića u Beogradu, advokatske komore Srbije i Beograda su najavile da će 30. jula, potpuno obustaviti rad na nedelju dana.

tražiti hitTtraže i hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde FOTO: Thinkstock tražiti hitTtraže i hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde FOTO: Thinkstock
Navedeno je i da će dati novčanu nagradu onome ko tužilaštvu dostavi verodostojnu informaciju o počiniocima tog zločina.
 
"Ubistvo advokata Miše Ognjanovića na najdrastičniji način pokazuje u kakvim okolnostima advokati u Srbiji vrše svoju profesionalnu delatnost. Ovo ubistvo je samo poslednje u nizu brojnih napada na advokate od kojih je veliki broj do danas ostao nerasvetljen", saopštile su Advkatske komore. 
 
Kako su objasnili, cilj njihove obustave rada je slanje jasne poruke jedinstva profesije i čvrste rešenosti da se advokatura neće miriti s takvim slučajevima. 
 
Advokati traže od tužilaštva i policije da smesta angažuju sve kapacitete da bi se rasvetlilo to ubistvo. 
 
Oni su najavili i da će zatražiti hitne sastanke s ministrima unutrašnjih poslova i pravde, Nebojšom Stefanovićem i Nelom Kuburović, da bi se "sagledale sve preduzete aktivnosti i formirao poseban istražni tim". 
 
"Tim bi činili predstavnici tužilaštva, policije i advokature u cilju brzog nalaženja počinilaca čime bi se poslala jasna poruka svakome ko misli da može ubiti advokata i proći nekažnjeno", objasnili su u saopštenju.
 
Poznati beogradski advokat Dragoslav Miša Ognjanović (57) ubijen je pred ulazom u zgradu u kojoj je živeo, a ranjen je njegov stariji sin (26) koji je u tom trenutku bio s njim.
 
Ognjanović je poznat je kao jedan od branilaca Luke Bojovića, koji je u Srbiji pravosnažno oslobođen svih optužbi, a u Španiji izdržava kaznu od 18 godina zatvora zbog nedozvoljenog držanja arsenala oružja.
 
Zastupao je i majku Luke Bojovića, kada je prošle godine bila privođena u Crnoj Gori. 
 
Branio je i Ðorđa Prelića, jednog od vođa navijača Partizana koji su osuđeni zbog ubistva Brisa Tatona. 
 
Bio je i u timu advokata koji su pravno savetovali Slobodana Miloševića, koji se pred Haškim tribunalom formalno branio sam. 
 
Pre dve i po godine, u Beogradu je ubijen advokat Vladimir Zrelec koji je pred Specijalnim sudom zastupao Slobodana Šaranovića, ubijenog prošle godine u Budvi. 
 
Za ubistvo Zreleca nakon dve godine skrivanja uhapšen je, a nedavno i optužen rođak ubijenog, Vladimir Šaranović. 
 
Prema pisanju medija, rat kriminalnih klanova Bojović-Šaranović traje vise od pet godina i odnosi brojne žrtve, mahom pripadnika klanova, ali i njihove rodbine.
B92, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: