AFP: Radovan Karadžić, čovek sa HILJADU LICA

Nacionalne vesti - Sreda 20.03.2019 - 10:45

Prvi predsednik Republike Srpske Radovan Karadžić, koji je bio političar, psihijatar, pesnik, pa čak i "iscjelitelj Novog doba", živeo je raznolik život pre nego što ga je Haški tribunal osudio na osnovu optužbi za ratne zločine, piše AFP pred današnje izricanje drugostepene presude.

Karadžić očekuje konačnu presudu Haga FOTO: AP Karadžić očekuje konačnu presudu Haga FOTO: AP
Agencija navodi da Karadžić, kojeg predstavlja kao "bivšeg lidera bosanskih Srba" i opisuje kao "čoveka sa hiljadu lica", danas čeka konačnu presudu nakon što je 2016. godine prvostepeno osuđen na 40 godina zatvora zbog učešća u "međuetničkom ratu u BiH u kojem je poginulo 100.000 ljudi, a raseljeno više od dva miliona".
 
AFP ističe da su o Karadžiću podeljena mišljenja, da ga neprijatelji, međunarodna zajednica, kao i Hrvati i Bošnjaci u BiH, osporavaju i smatraju odgovornim za ratne zločine, dok je za mnoge Srbe "heroj koji je stao u odbranu svog naroda tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine nakon raspada bivše Jugoslavije, i da je sličan herojima iz srpske epske poezije koji su mu bili inspiracija".
 
Agencija podseća da je Karadžić rođen 1945. godine u selu Petnica, nedaleko od Šavnika u Crnoj Gori, da se 15 godina kasnije preselio u Sarajevo, gde je studirao medicinu i upoznao svoju kasnije suprugu Ljiljanu.
 
- Za Karadžića, koji je bio britak pesnik, priča se da je živio boemski život, da ima prijatelje među muslimanima, da je radio kao psihijatar fudbalskog tima i da nije pokazivao puno nacionalističkih tendencija - piše agencija.
 
Karadžićev profesionalni mentor Ismet Cerić kaže da bivši predsednik Republike Srpske "ima hiljadu lica", i da ne živi u stvarnosti.
 
Agencija podseća da je bivši predsednik SRJ Slobodan Milošević isključio Karadžića iz mirovnih pregovora u BiH krajem 1995. godine.
 
AFP navodi da je Karadžić nakon postpisivanja Dejtonskog sporazuma bio prinuđen da podnese ostavku usled pritiska međunarodne zajednice, nakon čega se krio, a pojavljivali su se izvještaji o tome da je sklonište tada pronašao u pravoslavnim manastirima u udaljenim delovima zemlje.
 
Novinska agencija naglašava da je Karadžić dostigao "skoro mitski status" nakon što špijunske službe nisu uspele da ga pronađu, te da je kasnije uzeo identitet "duhovnog lekara" Dragana Dabića, koji je bio njegov alter ego.
 
- Dabić je održavao lekcije, pisao je kolumnu u jednom nacionalnom magazinu, a Karadžićeva maska pala je kada je 2008. godine uhapšen u Beogradu, nakon skoro 13 godina bežanja - dodaje agencija, uz napomenu da je za informaciju koja će dovesti do hapšenja Karadžića bilo ponuđeno pet miliona dolara.
 
Karadžiću će danas u Hagu biti izrečena drugostepena presuda.
 
Prvostepenom presudom on je proglašen krivim po deset tačaka optužnije i osuđen na 40 godina zatvora. Bivši predsednik Republike Srpske presudu je opisao kao "monstruoznu", a sam proces u Hagu kao "političko suđenje".
Blic, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: