"Amerikanci shvatili da dijalog neće uspeti - usledila optužnica protiv Tačija"

Nacionalne vesti - Ponedeljak 29.06.2020 - 12:49

Hašim Tači bi trebalo da podnese ostavku ako optužnica u julu bude potvrđena u Specijalnom sudu, objavio je američki ekspert za Balkan Danijel Server.

"Tači treba da dostojanstveno ode u Hag da se brani" FOTO: EPA
Ovakav stav iznosi u tekstu na sajtu Peacefare.net.
 
Prema Serverovim rečima, Tači to treba da uradi dostojanstveno i ode u Hag da se brani, prenosi Koha.
 
Server dodaje da ima dovoljno primera za to, počevši od bivšeg premijera Ramuša Haradinaja, i navodi da bi na čelo Kosova trebalo da dođe nepolitički kandidat sličan bivšoj predsednici Atifeti Jahjagi.
 
"Ako se tužba potvrdi u julu, predsednik Tači mora da podnese ostavku dostojanstveno i ode u Hag da se brani. Bivši premijer Haradinaj dva puta je podneo ostavku da se uspešno brani u Hagu. Parlament će tada morati da izabere novog šefa države ili će rizikovati nove izbore u roku od 45 dana. Istaknuti, beskompromisni i nepolitički kandidat, sličan bivšoj predsednici Atifete Jahjaga, pravi je smer. Kosovo ima obilje visokokvalifikovanih ljudi, naročito žena. Vrlo mali broj njih može biti optužen za ratne zločine, a većina je oslobođena korupcije i drugih nesavesnih radnji", kaže Server.
 
Amerikanci objavili optužnicu
 
Optužnica protiv Tačija je, kaže Server, dovela do nagađanja da su je Evropljani objavili sad zato što se nisu slagali sa američkom inicijativom za dijalog, ali on misli da su Amerikanci to uradili sami nakon što su zaključili da sastanak verovatno neće uspeti.
 
"Najava da je tužilac Specijalnog suda u Hagu podigao tužbu protiv kosovskog predsednika Hašima Tačija i bivšeg predsednika parlamenta uništila je mogućnost ekonomskog sastanka između Kosova i Srbije koji je trebalo da se održi u Vašingtonu ovog vikenda. To je nateralo neke da misle da su Evropljani to srušili, jer se nisu slagali sa američkom inicijativom, a neki su godinama kritikovali Tačija. Mislim da su to pre Amerikanci uradili jer su zaključili da sastanak verovatno neće uspeti", smatra Server.
 
Prema njegovim rečima, Kosovu će biti potrebna vlada sa većinom u parlamentu i novi predsednik.
 
Server kaže da nijedan kosovski premijer ne bi trebalo da ode u Vašington ili Brisel da nastavi dijalog sa Beogradom, a da se većina u kosovskom parlamentu ne približi onoj koju ima predsednik Vučić, koji je na izborima osvojio više od 75 odsto.
 
Da bi to postigao, premijer Hoti, koji je funkciju preuzeo pre manje od dva meseca, moraće da uključi ili Demokratsku partiju Kosova ili Pokret Samoopredeljenje, koji je vodio kratkotrajnu vladu pre Hotija.
 
"Bilo bi suvišno reći dvema strankama da se pridruže vladi, jer se preziru međusobno. DPK će zaceliti rane, jer je predsednik njegov osnivač, dok je bivši šef parlamenta predsednik stranke, a sigurno će biti i drugih optuženih iz njihovog vođstva", ističe Server.
 
Prema njegovim rečima, posle novih izbora Samoopredeljenje bi imalo još jaču zastupljenost u parlamentu.
 
"Ali vreme i politička trka koja zahteva nove izbore ne odgovaraju Kosovu u ovom veoma važnom trenutku. Oslabljena država biće krhka za sve vrste trikova, od Evropljana, Amerikanaca, Rusa i drugih. Bilo bi mnogo bolje kada bi snaga koju Samoopredeljenje ima bila iskorišćena bez ponavljanja izbora“, rekao je on.
 
Server kaže da se Kosovo mora stabilizovati, prvo okončanjem napada na Srbe i njihovu imovinu i okončavanjem unutrašnjih sukoba među albanskim stanovništvom.
 
Bilo bi lakše s Bajdenom
 
Prema njegovim rečima, napadi na Srbe daju snagu Beogradu da kaže da etničke grupe treba da budu podeljene i da teritoriju koju Srbi okupiraju treba da damo Srbiji.
 
"Takav transfer teritorije i ljudi predstavlja izvanrednu pretnju Kosovu kao nezavisnoj i suverenoj državi, jer bi uklonio veliku prepreku ujedinjenju sa Albanijom", rekao je Server.
 
On je dodao da sastanak u Vašingtonu nije ocenjen kao dobar i njegovo otkazivanje nije bilo gubitak za bilo koga.
 
"I Kosovo i Srbija moraju da poboljšaju svoje političke i ekonomske odnose. Dijalog pod vodstvom EU nije imao značajne rezultate od 2013. godine, ali Brisel i dalje održava ključne podsticaje da se normalizacija odnosa između dveju zemalja ostvari, uključujući obećanje Kosovu da će ih pet država priznati. Prava uloga SAD je da podrži EU, što je sada teško jer Trampova administracija ne voli ni Evropu ni Uniju. Bilo bi lakše sa Bajdenovom administracijom, što se čini mogućim s obzirom da se kovid-19 ponovo zapalio u državama na jugu i zapadu. Ali to pitanje neće biti rešeno do 3. novembra. U ovom trenutku, najvažnija stvar je ravnoteža snaga na Balkanu. Srbija je već jaka", poručuje Server.
 
"Jačanje države Kosovo je preduslov za bolji rezultat", rekao je Server.
Kosovo online, OK Radio

Vrati se na kategoriju Nacionalne vesti

Komentari

Vulgarni, uvredljivi i komentari u kojima se podstiče diskriminacija, mržnja ili nasilje, neće biti objavljeni. Mišljenja izneta u komentarima su privatna mišljenja autora komentara i ne predstavljaju stavove redakcije OK Radija.

Ostavite komentar:

Ime:
Email:
Komentar: